秋風起,打邊爐,旺角呢邊好多選擇,今日去咗「紅火鮮料火鍋」,喺兆萬中心17樓,朋友食過話抵食,就試下啦。原來呢度地方好大,座位好寬敞,又唔會好焗,有d 餐廳係會成陣打邊爐味,呢度又唔會啊,坐低傾計等食都好舒服。每位$178 加一服務費,價錢以任食來說又真係平, 因為好多餐廳都要$200以上一位。而點菜紙的配料超多,都有好多好嘢食,唔係隨便畀啲丸同腸仔你打邊爐。睇下自助吧有啲咩食住先,見到我最喜歡嘅 拍黃瓜,水煮花生好少地方有得食,仲有一盤紅燒魚塊;醬料吧都好多選擇,最緊要配料是新鮮的,而且乾淨企理。飲品很多選擇,竟然有德國啤酒!成本一啲都唔慳!雪櫃也有很多口味的雪糕,雖然 不是人人喜歡食甜品,但打邊爐後食杯雪糕是最愜意的。食餐前醒胃小菜先!拍黃瓜讚不絕口!辣味和酸味剛好,有北方風味,感覺像回到以前在北京讀書的年代,天天吃令人醒胃的拍黃瓜。紅燒魚塊醬汁味道不錯,夠香濃,可惜放涼了,如果是熱著的話會更好吃。我們在樓下上嚟之前,接過傳單,可以多送一盤刺身,抵食呀!下次大家嚟的話記得都要接傳單。刺身質素不過不失,最緊要是送的,大家食得開心!鍋底選了花膠雞煲, 有半隻雞咁多!食得唔好嘥,叫職員幫

鍋底選了花膠雞煲, 有半隻雞咁多!食得唔好嘥,叫職員幫手剪開隻雞,食得方便啲,連湯一齊飲,超級好味!簡直就是媽媽煮的燉湯一樣,非常鮮甜,差唔多飲曬成煲湯。我們兩位一人一條花膠,簡直是秋冬滋補養顏鍋。

職員再幫我哋加湯打邊爐,是日海鮮係沙蜆,有蜆煮落個湯度更加甜。我哋點咗呢度出名嘅手打蝦滑、墨魚滑、蝦丸、魚頭,其他的菇類、菜類,數得出的呢度都有得食,選擇超多!

沙蜆真係新鮮,全部都煮到開口,鮮甜又滑,雖然唔算好大隻,但係食海鮮類最重要就是新鮮嘛。

手打蝦丸,真係有一隻隻蝦見到在裏面,成本一啲都唔低,而且非常爽口,香味超濃,好似食緊鮮蝦餃咁,淡淡蝦肉。手打墨魚丸都一樣,裏面墨魚粒粒爽口又香甜,超鍾意食!

由於太喜歡食墨魚丸的關係,試埋手打墨魚滑,一樣咁爽口,咁多墨魚粒粒在裏面!唔好睇佢上菜時好似好少份量,其實煮開之後係可以整到好多粒, 千祈唔好眼闊肚窄。

最難得嘅係有田雞打邊爐,仲要係新鮮即劏。 好少餐廳有得食田雞打邊爐啦,田雞上桌時還是在動的,雖然有點恐怖,但都證明新鮮即劏,吃的肉特別滑,也很香甜。

職員十分熱情招待,介紹我哋要食埋淮山麵,係佢哋特別為打邊爐而炮製的。真係好好味!麵質煙韌彈牙,在湯煮久了也沒有變淋, 吸收了雞湯的味道更加好吃,而且比起其他油炸的麵更健康,感覺呢餐真係滋補養顏!

總結今次打邊爐真係好抵食,起碼食嘅嘢都係新鮮靚材料,好多都係自家製的食材,其他餐廳食唔到,味道非常好,真係抵食又多選擇! 真係冇介紹錯,一定再幫襯!
2018-11-21
$200 (Dinner)