2020-03-05
我記得好耐之前有位朋友想帶我黎食台風🌊,但岩岩好一去到佢就要關門。當時朋友流露出非常失望既樣😞,令雞先生我一直都好想窺探下台風到底有幾好食🧐~今日終於有機會啦!睇出面既裝修都知道台風係有精心裝飾~好有日本🇯🇵🇯🇵既感覺,而入到去店面牆上貼滿哂客人既留言紙同埋同人作品,當堂覺得真係去左日本d拉面店🍜🍜🍜咁。因為我去既時間仲早,店內冇咩人~好舒服咁是但坐,我諗因為有人反應過張鄧太高既問題🪑,所以佢地有加左一個盒係果個位下面比你晾腳,岩岩好,呢下feel到佢地幾有心思❤️。落單其實就得一張紙🔖、四款面🍜🍜🍜🍜,再簡麵既份量、要唔要蔥同幾多醬汁。留意番,牆上面有張紙寫明可以換走某d配料,例如唔要蛋🥚可以轉其他配料咁~我最尾簡左鋪頭推介既魚介豚骨拉麵~一黎首先飲一啖湯底 —— 超濃超正🤤!不過就咁飲會有d咸🤣,果然要配番d麵食係最好~d拉面都好彈口,但我覺得如果可以有option簡麵底要軟定硬就最prefec池啦~叉燒🐷如圖所見,係比較薄既,同出面既叉燒唔同~但我本身都唔覺得食太厚既叉燒,所以我覺得薄薄地係唔錯。而半熟蛋同紫菜都ok,只係紫菜有d細塊,大塊少少會好d🤔。總括黎講,呢度既拉面氣氛唔錯
總括黎講,呢度既拉面氣氛唔錯💃,湯底都好濃好正~ 如果一兩個人👯♂️想食正既拉面,黎呢度係一個好選擇
🐓雞之總評⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分)
✔️極濃郁湯底
✔️日式拉麵店風