2017-10-11 3648 views
深水埗都屬於老區,好多舊樓舊街,出名賣平野嘅地方都好多,鴨寮街、黃金商場,甚至北河街街市、長沙灣批發。當然唔少得好多有名食店,康瑞、文記、漢發、合益泰、公和、勝香園都有,多左唔少人去到深水埗搵食。位於營盤街,以前樂聲戲院對面嘅雲南汽鍋雞,晚飯時間都人頭湧湧,好多食客都係街坊,食左好多年。某日同朋友講起,原來佢地都係捧場客,所以二話不說起行。由於我地去到時間都比較夜,唔洗等已經有位坐。餐牌供應汽鍋雞同米線,配料選擇唔算多,主要係幾味互搭:豬潤、魚蛋、腩肉、雞肉、黃鱔,配炸醬、酸辣、甜湯底,一味$30,兩味$34,三味$38。黃鱔則定價$34,價錢唔貴,份量多。本來為左汽鍋雞而去,十分回味,個汁係油啲,但撈落米線真係幾正。仲要見到隔離枱食緊,唔點唔得啦。點知…好失望啊…店員話賣哂,隔離枱係最後一份…都冇辦法啦,唯有點都一樣好食嘅米線啦。炸醬豬潤米線 $34呢度嘅炸醬炒過,同比較乾身啲,辣度唔高,但夠香,而且份量好多。豬潤稱唔上滑,但都唔鞋唔腥。湯底未至於係好濃好重口味,至少飲過亦思毫不覺口渴,味精感唔重炸醬魚蛋米線 $34用上白魚蛋,食落爽口彈牙,雖然未至於有鮮甜魚味,至少唔會一口粉,雖然

炸醬豬潤米線 $34

炸醬魚蛋米線 $34
用上白魚蛋,食落爽口彈牙,雖然未至於有鮮甜魚味,至少唔會一口粉,雖然我係魚蛋控,都一樣抗拒粉蛋。
一向唔太喜好腍爛米線,呢度嘅米線幾對味,口感爽滑,條條分明。

香脆炸豬扒 $12/件
炸豬扒其實都係出名野,唔係好大塊,切成四件,家庭式炸法,外皮香脆,豬肉軟腍,但點都會油膩少少,可以接受。

香脆炸雞翼 $12/隻
炸雞翼相對下有點伏,炸粉超厚超硬,雞翼乾身,寧願正正經經拎去生炸都冇咁難食

芥蘭 $17

下次希望再黎食汽鍋雞啊!
2017-08-19
$50 (Dinner)