2024-03-09
❀ 2+2 café & bar #沙田 ❀❗沙田帝都酒店大翻身 推出限定白蘆筍盛宴❗——————————————————沙田帝都酒店最近大翻身,環境比昔日更加舒適🥰前身為自助餐嘅2+2 café ,現在改為時尚餐廳,亦係酒吧及宴會廳,會定期推出唔同主題‼️二月份就有以「蔬菜之后」白蘆筍為主角嘅晚餐🤩白蘆筍係高級法國餐廳常用嘅蔬菜食材,收成其非常短暫,所以極之珍貴。呢個晚餐可以食到大量原條白蘆筍,帶有甘甜清新嘅味道,而且營養值極高,值得一試👍🏻另外更加大大推薦佢哋嘅Tiramisu,用咗乾冰製成煙霧,視覺效果一流外,味道亦非常出色😚.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 鮮白蘆筍晚市套餐 $358*with wine pairing $458.♥ Appetizer 頭盤✦ 新鮮白蘆筍配西班牙煙腿✦ 新鮮白蘆筍配蛋碎牛油汁✦ 焗新鮮自蘆筍配蛋黃荷蘭汁頭盤先有每人三條不同烹調方法嘅白蘆筍😯喜歡冷盤嘅,可以選擇西班牙煙腿。鍾意濃味嘅就推薦配蛋黃荷蘭汁,白蘆筍仲要係烤過。而清淡嘅就可以揀蛋碎牛油汁,用水煮嘅方法烹調,牛油汁可以按照個人喜好加添。.♥ Soup 湯✦ 新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿.♥ 主菜✦ 安格斯牛柳配
❗沙田帝都酒店大翻身 推出限定白蘆筍盛宴❗
✦ 新鮮白蘆筍配西班牙煙腿
✦ 新鮮白蘆筍配蛋碎牛油汁
✦ 焗新鮮自蘆筍配蛋黃荷蘭汁
頭盤先有每人三條不同烹調方法嘅白蘆筍😯
喜歡冷盤嘅,可以選擇西班牙煙腿。
鍾意濃味嘅就推薦配蛋黃荷蘭汁,白蘆筍仲要係烤過。
♥ Soup 湯
✦ 新鮮白蘆筍忌廉湯配脆煙腿
♥ 主菜
✦ 安格斯牛柳配黑胡椒汁伴蟹肉芝士焗元貝配烤新鮮白蘆筍
✦ 烤鱈魚柳及虎蝦配烤新鮮白蘆筍 香檸牛油汁
主菜方面更推薦烤鱈魚柳🐟
鱈魚柳口感非常嫩滑,近乎入口即溶,朋友同我都大贊🥳
相反,點咗五成熟嘅牛柳就有點兒過熟🙈聽講係頂級安格斯牛柳,但肉質變乾柴。反而旁邊嘅芝士元貝就惹味得多,有少少妹仔大過主人婆嘅感覺。
♥ 甜品
✦ 意大利咖啡芝士朱古力(2位用)
不過最令我驚嘆絕對係佢哋嘅Tiramisu😍
先用咗乾冰製成煙霧效果,視覺效果一流。
打開見到製作精緻嘅Tiramisu,表面有幾粒蛋糕波波,口感獨特。
手指餅浸滿咖啡酒香氣,香濃嘅咖啡味,但唔會太重酒味,加上芝士味道軟滑,係我喜歡嘅口感及味道😋
♥ Wine pairing
加$100有prosecco、chardonnay、red wine🍷
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5 ‼️Tiramisu 4.5/5‼️
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
酒店大翻身之後餐廳格局更加簡約舒適,用白蘆筍為題嘅晚餐頗特別,雖然三月份應該已經冇咗,不過絕對值得一去試吓Tiramisu,榮升心目中數一數二😍