2014-08-04
這不是一篇食評,因為冇得食。 上星期五一早預訂了830 ,前一晚餐廳來電確認。 星期五晚839分發現有兩個未接來電,當時已經在電梯內,有嘗試致電餐廳,不過,電梯內電話沒有訊號(有圖為証)。上到去大概8:41,負責接待的男侍應告訴我張枱未埋單,同時他打過幾次電話畀我;張枱未埋單同打過電話畀我的關係是甚麼呢?好,我即管等一陣,同時打量店內環境,每一枱都吃得如火如荼,除了有一枱兩個日本人似剛坐低,正在點清酒。於是,朋友問那位男侍應還要等多久,他就指了一張枱「呢張應該差唔多。」我反問佢,你係咪畀咗張枱人?他理直氣壯「你係訂八點半,我打過三次電話俾你。」(其實係兩次)「我係lift ,你隔一分鐘就要畀張枱其他人?你公司policy hold 枱 10分鐘?」佢又夠膽答係,「咁點解我訂位時唔同我講?」跟住佢就以一個好唔憤氣的眼神,配合毫無誠意的語氣說了一句:「咁唔好意思。」 咁有道理,我來到時好同我講因為我遲咗所以張枱畀咗人啦,咩未埋單等一陣呀? 我相信食客有很多種,我是那種就算我不來都會打電話去取消的顧客,這一次我相信我揀錯地方,他們大抵預了他們和顧客的關係是不懂得互相尊重的,所以會有這種處事方
我相信食客有很多種,我是那種就算我不來都會打電話去取消的顧客,這一次我相信我揀錯地方,他們大抵預了他們和顧客的關係是不懂得互相尊重的,所以會有這種處事方式。不是說,素來日本人的處事方法都是很認真又嚴謹的嗎?運到新鮮海產過來,運不到處事方式,幾好食都冇用。