2009-08-24
平日甚少吃中菜, 今次在有人推薦下抱著不妨一試的心情下前往. 果然沒有期望就不會失望, 甚至講得上有少少意外驚喜.1.其貌不揚但味道不錯的豆酥桂魚此店的魚基本上定價都非常貴(除了白鱔), $270-$300. 在很想吃魚的情況下唯有揀最多人推介的豆酥桂魚.講真, 第一啖食落口, 其淡無比. 無味的程度拍得著白開水. 但當撈埋上面的豆酥, 豆酥的味道滲入沒有味道的魚片, 魚片頓時變得香而嫩滑. 感覺很奇妙! 魚片本身又滑又無骨, 啖啖肉. 表面上看好像份量很少, 但其實一條魚都夠3~4人食. 2.鹽焗四季豆看上去像柴乾, 但食落不太差, 少少香口3.蝦汁小籠包蝦汁不只得蝦汁, 還有蝦, 都是一貫水準, 只是略嫌唔夠熱4.擔擔麵我們要求加辣, 但其實我並不吃辣. 結果不嗜辣的我都勉強能入口, 撇除辣, 其實都好味, 感覺唔會太粗糙.5.鐵板燒窩貼這個窩貼就唔多掂, 不明為何要反轉上, 想讓我自己玩鐵板燒嗎? 其次, 味道有少少酸味, 不知是否正常, 總之唔係平時食開個種味.我所說的驚喜, 是這店的菜色竟然不太油膩(一般中菜都很油膩), 當然如果點水煮XX就好難唔油. 而環境算安靜, 坐得舒
果然沒有期望就不會失望, 甚至講得上有少少意外驚喜.
1.其貌不揚但味道不錯的豆酥桂魚
2.鹽焗四季豆
看上去像柴乾, 但食落不太差, 少少香口
3.蝦汁小籠包
蝦汁不只得蝦汁, 還有蝦, 都是一貫水準, 只是略嫌唔夠熱
4.擔擔麵
5.鐵板燒窩貼
我所說的驚喜, 是這店的菜色竟然不太油膩(一般中菜都很油膩), 當然如果點水煮XX就好難唔油. 而環境算安靜, 坐得舒適, 地方算乾淨. 侍應也不會太hard sell.
惟價錢算比較貴, 一條魚已經$300.
所以, 如果不太計較價錢, 或者人多的話, 都可以試下的.