2020-03-04 294 views
係灣仔呢間越南🇻🇳粉店門面都幾大間,雖然位於橫街,都幾搶眼,所以今日放工散下步去到個度就決定食埋個晚餐。雖然而家淡市,但都坐左一半客人,而且店入面都好光猛同乾淨,感覺良好。因應而家疫情😷,仲每個客人派紙袋同消毒濕紙巾,既衛生又貼心👍🏼👍🏼!!我揀左生牛肉牛丸🐮湯河,男友就要椰青腩肉🐷飯。冇幾耐就黎左啦,廚房一來都好快手,而且湯河一睇都知好新鮮! 生牛肉切既厚度剛好,平時就係鍾意佢生生地咁食,而家感覺上食熟D會安全D,所以浸湯浸多一陣先食,但都無損佢既新鮮肉香,而且冇筋。湯底清甜,落唔落青檸或辣都可以。配菜都一樣夠新鮮,芽菜都好爽甜。牛丸也好彈,高分合格!🍜 加上價錢大眾化,真係值得一試。腩肉飯🍛都好有驚喜,首先份量真係冇得輸,成個大椰青🥥都塞滿肉,幾大食既男人都一定夠呀! 而且腩汁香甜,肉都炆到好入味,再加上淡淡椰香,好食! 🤩椰青既水都會畀埋你當餐飲,同個飯當然夾啦。如果再有多條菜就會更加好,唔駛只有肉同飯。除左飯麵我都一定會食軟殼蟹🦀米紙卷,呢個係我必食既飛佛! 呢度都係大路款配芒果什菜絲,基本路線亦好有水準,芒果🥭超鮮甜,軟殼蟹當然好香脆而不太油膩,襯埋D新鮮什菜🥒🥕絲當然好食。

Saigon  Beer
生牛肉牛丸湯河

軟殼蟹米紙卷

除左飯麵我都一定會食軟殼蟹🦀米紙卷,呢個係我必食既飛佛! 呢度都係大路款配芒果什菜絲,基本路線亦好有水準,芒果🥭超鮮甜,軟殼蟹當然好香脆而不太油膩,襯埋D新鮮什菜🥒🥕絲當然好食。米卷皮都好香米味,如果想再改善既話就可以嘗試再整多薄少少加強口感。不過而家咁食都好好味,四舊兩個人食都唔太夠喉…😅😆
2020-03-03
Saigon  Beer