2023-11-27
係機場關內叫左個香茅豬扒湯金邊粉(要67蚊)。本 身諗住食少少野上飛機,都無乜要求,加上係關內 食野貴一向都知,求飽肚就算。 快餐模式運作,出餐都快。攞左餐就求其搵個位 食,點知俾左河粉我。 我又行番轉頭拎去換,已經好聲好氣話:唔好意 思,你俾錯左河粉我。 跟住有個男人死話係金邊粉。 我:唔好玩啦,明明就河粉。 男人:新鮮既金邊粉係咁。 我:唔好呃我啦,你餐牌上面寫係金邊粉,宜家俾河粉我。 男人:供應商都係叫 (河粉)依個做金邊粉,新鮮既 金邊粉係咁架。 我:你俾唔到餐牌上面既金邊粉我,違反商品說明 喎,一係你地退錢。 男人:(大大聲叫淥麵阿姐) 你煮過俾佢,佢唔要新 鮮既金邊粉,要唔新鮮個隻、炒個隻(餐牌上有炒金 邊粉)。 我:乜金邊粉有新鮮唔新鮮分別咩?新鮮既叫河 粉?唔新鮮既叫金邊粉? 男人:係得唔新鮮既金邊粉。 我見淥粉阿姐有啲為難,唯有要左佢,但男人態度 超差,明明就係河粉,硬要講成金邊粉。唔識分河 粉同金邊粉,唔好學人開泰國嘢!
跟住有個男人死話係金邊粉。
我:唔好玩啦,明明就河粉。
男人:新鮮既金邊粉係咁。
我:唔好呃我啦,你餐牌上面寫係金邊粉,宜家俾河粉我。
男人:係得唔新鮮既金邊粉。