2023-03-21
去九展睇完戲約7點,就去附近搵食啦。突然諗起有次行Mega box 經過一間裝修清雅既西餐廳未食過,咁就出發去試下啦。 今次叫左個二人餐 - $998 For 2:黑蕃茄😋😋😋😋》坐底Waitress就放底兩粒黑蕃茄+一粒檸檬。當我黑人問號時,Waitress 為我介紹唔同食法,蕃茄可伴 檸檬汁/Oliver oil / 香醋/鹽 食。於是我將小蕃茄切4份,試唔同味嘛。手起刀落,蕃茄非常爽身爆晒汁,唔怪得原粒蕃茄上上啦。我將4份蕃茄分別伴唔同調味食,每隻調味都令蕃茄食出不同既感覺。不過,最好食竟然係伴鹽食,既帶出甜味,又唔會被其他濃味喧賓奪主,等我返屋企試下用普通蕃茄加鹽睇下係咪都有一樣既增甜效果先.小餐包😋😋😋😋》籃子裡 有2個小圓包+1個方形包。兩款小餐包上枱時都係香噴噴暖笠笠。 方形包子混有點點香草果仁,圓包子就淨包,兩款包子都唔係好鬆好淋o個種麵包,而係咬落比較實淨既麵包,塗上少少牛油伴食,已經好好味。法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚籽醬配法包脆多士😋😋😋😋》鴨肝無香煎,薄薄一片,色澤呈帶粉紅,無鵝肝咁濃同油膩,質地比較輕盈同幼滑,混合魚籽既咸鮮味,厚厚一層抹上香脆既小多士上,非常滿
今次叫左個二人餐 - $998 For 2:
黑蕃茄😋😋😋😋
小餐包😋😋😋😋
法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,
魚籽醬配法包脆多士😋😋😋😋
》鴨肝無香煎,薄薄一片,色澤呈帶粉紅,無鵝肝咁濃同油膩,質地比較輕盈同幼滑,混合魚籽既咸鮮味,厚厚一層抹上香脆既小多士上,非常滿足。
法式龍蝦濃湯😋😋😋😋😋
》呢個龍蝦湯香濃到不得了,好似將成隻龍蝦壓縮,左放落湯度咁,味道極濃郁!湯內有兩小舊龍蝦肉,如果多兩舊肉龍蝦肉就好喇😋
經典法式洋蔥湯😋😋😋
》朋友見我飲龍蝦湯,佢就叫洋蔥湯,互相試下唔同味嘛。洋蔥湯除左好多洋蔥絲外,仲浮住左一舊浸濕晒既法包。但我不太鐘意個包浸到濕濕淋淋既狀態,有d似腐皮咁,湯係香甜既,不過唔太特別,有少少似d日式清湯咁。
油封烤鴨髀配法式雜菜薯角伴香橙醬😋😋😋😋😋
》主角:鴨髀真係超正,肉質柔嫩得來結實,非常易切開,肉肉連埋烤到微焦脆既表皮一齊食,油潤香濃既味道在口腔大爆發,正!
》配角:雜菜同薯角都不能睇小,雜菜係用蕃茄蓉烹,帶微酸,伴鴨髀食,開胃又中和到左鴨髀既油膩感。而薯角呢,係新鮮薯仔切條烤o個種,唔洗咩調味,用牛油烤到表皮焦脆,簡簡單單已經夠好味。
炭烤澳洲特級肉眼扒:
》呢碟係朋友食既,朋友叫7成熟,佢話肉質鮮嫩可口,仲話因為肉靚,所以無需等別調味都好正。
雲尼拿杏仁榛子蛋糕😋😋😋😋
》蛋糕係小小的一舊,榛子朱古力味十分香濃,蛋糕層濕潤結實,蛋糕頂有d小朱古力餅粒,仲有餅底,雖小小的一件,但食落都有口感,好味。