2016-03-09
有follow開我既,都可能見到我成日去食扒, 而且有幾間常去既食堂, 黎呢到係因為我其翡間食堂既老板, 去法國時食過呢間總店, 一或難忘之後番香港開左間學佢既扒房。咁岩朋友去完法國又同我講左佢既醬汁幾特別, 上網search search, 已經黎佢係香港開鋪都一段時間, 應該過左要排隊既熱潮, 再去望望, 我有個apps 有個set 買一送一既discount, 二話不說book台! 呢間餐廳, 可以去佢website 做online booking , 幾方便!黎到先發現其實呢到係我另一間法國菜飯堂既舊址, 以前開係呢到間法式餐廳, 羊扒同心太軟都非常好食, 每隔一陣就會約唔同朋友去, 可惜加租搬左另一灣仔地段時, 水準跌左。好, 講番正題, 入到去, 真係可能過左個熱潮, 況且係openrice 評價非常一般~ weekend既客人同佢馳名既法國牛扒真係唔太成正比。 不過 都係個句, 要自己食過先可以講好定唔好。 我地坐左入去個conner 位, 黎左個 $288 menu, 因為食開中環個間 la xxxxx 我地知道只需要簡牛扒幾熟, 我當然繼續簡rare! 咁先食得出功架
好, 講番正題, 入到去, 真係可能過左個熱潮, 況且係openrice 評價非常一般~ weekend既客人同佢馳名既法國牛扒真係唔太成正比。 不過 都係個句, 要自己食過先可以講好定唔好。 我地坐左入去個conner 位, 黎左個 $288 menu, 因為食開中環個間 la xxxxx 我地知道只需要簡牛扒幾熟, 我當然繼續簡rare! 咁先食得出功架! 麵包同salad 先上, 首先... 麵包係外暖內冰凍....well... 個salad 汁太多, 好水... =_=" 難道, 我食左咁多次既法式餐廳都係hk- ize左, 呢d先係法式美味?? 個扒黎啦! 一層好厚既"招牌"汁, 顏色比較綠, 而味道好nutty, 如果可以簡, 我唔係將個扒沈係d sauce到, 可以放係side, 我想點時先點。 而主角 - 我塊扒, 一定唔係rare, 講佢係medium rare都只係比較仁厚.... 呢到既扒, 可能預備時 "揼"過, 因為個texture 有d偏左,所以牛柳應有既口感唔太達到。 而d chips 都係任食, 但唔太熱, 感覺冇第2間岩岩炸先拎出黎既咁新鮮....都係個句, 可能, 係我唔識欣賞真正法國既味道。
食完個set, 真係唔敢叫甜品~~好在我係set 買一送一, 如果唔係, 真係喊得出!
Other Info. :
waitress 鐘意傾多過做野, 每次叫人都好難 (ps, 客已經少, 而且冇split開)