2022-11-17
泰國人氣過江龍排隊店🇹🇭|必食芒果糯米飯刨冰🤤|After You Dessert Café「回憶這理想不夠理想,沿途逛世間一趟只有向上」,啱啱開關無耐,終於又可以出走散心,每次去泰國旅行,甜點環節After You都會係我同友人嘅必食之選,曾經試過一日食左七餐之後嚟到AfterYou門口,我地仍然食左榴槤&芒果燸米飯刨冰各一個,可想然知,係封關嘅時候聽到香港終於開咗AfterYou分店我地有幾咁興奮,急不及待已經走咗去試。-芒果糯米飯刨冰 4.1/5⭐️芒果糯米飯刨冰賣相做到同泰國完全一樣,淺黃色芒果雪山冰再加埋椰漿同點點脆米,非常吸睛,令我地食指大動,係友人一輪相機食先之後,正式由上而下開始食起,味道同記憶嘅相差無幾,刨冰透心涼之餘亦有芒果味,刨冰入面仲有芒果粒同糯米飯增加口感,芒果正常水準發揮,不過糯米飯稍微唔夠軟糯,食落口已經硬咗少少,食到底唔夠喉仲會附上嘅芒果醬同椰漿比大家補充。-鹹蛋黃蜜糖吐司 3.8/5⭐️吐司面層鋪滿鹹蛋黃配料,仲有兩球雪糕添,而且仲附上鹹蛋醬比大家補充,用料非常豐富而且打卡度滿分,味道正正常常,似係流沙包嘅味道,鹹甜配搭加埋配料都增添口感層次,不過鹹蛋黃醬
必食芒果糯米飯刨冰🤤|
After You Dessert Café
-芒果糯米飯刨冰 4.1/5⭐️
-鹹蛋黃蜜糖吐司 3.8/5⭐️
吐司面層鋪滿鹹蛋黃配料,仲有兩球雪糕添,而且仲附上鹹蛋醬比大家補充,用料非常豐富而且打卡度滿分,味道正正常常,似係流沙包嘅味道,鹹甜配搭加埋配料都增添口感層次,不過鹹蛋黃醬配上吐司始終令人容易飽膩,好彩亦有雪糕中和一下。
-同場加映
泰國After You另一必點雪糕麵包
牛油/牛奶雪糕麵包 4.3/5⭐️
一盒六件嘅雪糕麵包,暫時只見係泰國出售,香港分店仍然未有,佢仲有士多啤梨/橍榛子醬等口味,不過最熱門嘅都係牛油/牛奶味,外表平平無奇,只係用紙盒包裝,但其實內有乾坤,麵包中間其實夾住雪凍咗嘅牛奶cream/牛油粒,前者香滑重奶香,後者咸中帶甜層次分明又係另一層次昇華,兩款都令人欲罷不能,非常推薦大家係泰國嘅AfterYou品嚐,而且放入冰箱雪凍後味道更佳。
–
總結:香港分店初開店人龍不絕,而且芒果糯米飯刨冰有時亦會售罄,要提早排隊先可以一嘗回憶嘅味道,至於味道方面,亦有接近泰國嘅7,8成水準,係唔洗搭飛機嘅情況又非常想止一止口癮嘅都係推薦嘅,希望未來香港店都會有雪糕麵包出售啦。
====
After You Dessert Café (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街52號景隆商業大廈地舖
====
#AfterYouDessertCafé#CausewayBayfood #銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#甜品#刨冰
====
有興趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,請大家Follow下我,比D支持✨:@healoop.foodie