2018-06-19 170 views
友人突然好想食好味泰國food,我話去香港既小泰國「九龍城」食good Thai food先啦!二話不說,金寶泰國係我兒時食最多次既泰國餐館,現在呢間餐館係通貨膨脹下仍沒有大幅加價又保持食物質素,要食就食佢!點左5個菜,有活蝦刺身、冬陰公、泰式串燒,同埋泰式金邊粉,全部都即叫即製,熱辣辣送上,點左唔夠10分鐘,已經上菜,讚!活蝦刺身,一碟有8隻,蝦身爽口彈牙,唔腥,配上特製酸辣汁,既不會掩蓋鮮蝦鮮味,而且辛辣味在口腔內久而不散,不斷地挑戰味蕾,真是愈食愈開胃冬陰公(細)份量也不少,足足分到有約6碗。 材料也有十足既大蝦、香茅、南薑、蕃茄、草菇等等。辣味不會太嗆鼻,椰奶令它變得更幼滑可口。串燒可選豬/牛/雞,6支,我們全選雞肉。外皮燒烤至外脆可口,但內裡保持豐富肉汁。配上特製沙嗲醬,很好美喔!泰式金邊粉,材料豐富有大蝦及豆乾等,稍甜,適合「小辣」既朋友!總結:傳統泰國菜,有風味,價錢合理!最愛活蝦刺身!

活蝦刺身

冬陰公

泰式串燒

泰式金邊粉

總結:傳統泰國菜,有風味,價錢合理!最愛活蝦刺身
活蝦刺身
冬陰公