2024-02-05
今日同老公去咗黃埔AEON辦年貨,買咗好多嘢準備過年,買完開始有啲肚餓,一行出超市就見到呢間裝修精緻嘅泰國餐廳,又有好多菜式選擇。我哋叫咗2人海鮮精選套餐,有頭盤、主菜、湯、主食,埋單都係$388加一,嗌埋泰式奶茶都係加$12,好抵食! 泰式燒牛肉沙律沙律份量都算多,牛肉燒完唔會乾爭爭,調味係有少少辣嘅,好惹味香口,總共有差唔多十塊燒牛肉,每一塊都算厚肉,性價比高泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹一上枱見到個份量都有嚇親,原來係咁大碟嘅! 軟殼蟹大大嚿,炸粉唔會好厚,黃咖喱調味適中,唔會過咸或者好辣,配埋麵包真係好好食,個麵包有烤到卜卜脆再吸晒啲咖喱汁真係好正😆😆泰式椰汁雞湯平時嗌冬陰功湯就試得多,泰式椰汁雞湯我都係第一次飲,味道好好味,既有泰式嘅酸辣味,但又有椰汁煲雞嘅滋潤,配料有好多雞肉、菇同埋蕃茄仔,好多料。上枱時熱辣辣好適合今日咁凍嘅天氣飲,飲完個身都暖晒,好推介😋😋👍🏻泰拍耶招牌泰式牛肉船河船河味道好正宗,完全係我之前去曼谷食嘅一模一樣,好回味😆牛肉片唔會老,份量都有好多片,河粉唔會煮到爛晒,鍾意食湯麵嘅一定要嗌嚟試吓!另外+$25有是日精選泰式甜品,今日甜品係椰汁西米糕,一份有四嚿
泰式燒牛肉沙律
泰拍耶招牌黃咖喱麵包軟殼蟹
泰式椰汁雞湯
泰拍耶招牌泰式牛肉船河
另外+$25有是日精選泰式甜品,今日甜品係椰汁西米糕,一份有四嚿,食落好清甜滋潤,用來做飯後甜品真係好滿足!
📍 泰拍耶 (紅磡)
紅磡黃埔天地第5及6期地庫AEON StyleB02號舖