2023-07-18 178 views
小火山 @the.volcano.mookata 📍:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室🚗:銅鑼灣地鐵B出口 步行5分鐘📞:+852 2816-2220💲:~HKD450/head for dinnerFood quality✔️:小火山三味刺身一口杯盛合、泰國烤鍋、小火山經典泰豬鍋拼盤、蝶豆花芒果糯米飯👌🏼:小火山牛骨船湯、香茅椰汁雞湯、泰式豬梅花肉片、炸蝦片配冬蔭蛋黃醬、金邊粉、十八碌扮沙冰、Mi Toa Toa Kab、金菇、生菜總結:🤔️一間定位高級主打Mookata嘅餐廳 Mookata即係泰式烤肉加邊爐🫕有live band 擺盤靚 上碟wow factor好大 環境好靚 適合愛打卡嘅朋友🤔️一坐低店員已經好熱情咁介紹要如何點菜 首先點咗兩款湯底 有六款選擇 今次試咗牛骨船湯同椰汁雞湯 雖然單飲湯覺得有啲普通🥹但金菇同金邊粉浸耐咗酸酸尾尾又幾入味 牛骨就飲好過滾 相對冇咁出色😋泰國烤鍋方面就非常慷慨地畀咗一大件豬油 成餐食飽飽都用唔完😂又烤肉又打邊爐又食下泰式小食真係滿足哂有選擇困難症嘅朋友 烤肉流下嘅肉汁仲流哂落啲湯底度 後期會覺得愈嚟愈好食😋三味刺身一口杯係全餐最出色 分別有
小火山 @the.volcano.mookata
📍:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B室
🚗:銅鑼灣地鐵B出口 步行5分鐘
📞:+852 2816-2220
💲:~HKD450/head for dinner

Food quality
總結:

😋三味刺身一口杯係全餐最出色 分別有生蝦 生蠔同三文魚刺身x2 全部都新鮮 同埋有唔同各種配搭非常有層次感 特別得嚟又好食 推薦👍🏼

😋有四款醬料 但有收$36醬料費 不過佢又冇收加一 好似又幾抵 分別係泰式海鮮沾醬、亞萊蒜沾醬、羅望子沾醬、甜雞沾醬 排名有分先後 蘸醬同唔蘸分別都幾大 本身啲肉冇咩調味 所以好靠啲醬增味 三款嘅辣度都有唔同 但我覺得可以再辣啲 另外我朋友唔食辣 佢覺得好辣同埋冇醬真係冇咩泰式風情🥹

😋經典泰豬鍋拼盤就有米豚肉眼 梅花肉 豬腩同豬頸肉 端出嚟嗰下打卡指數爆棚 肉質係呢個水平嚟講收貨嘅😎

😋泰式餐廳冇理由唔由糯米飯作結 飯非常熱 椰汁都夠濃 唔錯👍🏼

🤔️現場有live band睇得出係學生 唱得唔算好聽 但睇得出幾有熱誠 都幾有氣氛💕

🤔️佢杯Mi Toa Toa Kab係mojito 酒味好重 連welcome drink都係vodka溝西瓜汁 啱哂愛酒嘅朋友 另外杯十八碌扮沙冰係菠蘿沙冰 份量多正正常常

🤔️普遍都係醬出色啲 炸蝦片配冬蔭蛋黃醬都係後者出色啲 單食蝦片就正常🤣

😨性價比就偏低
  • 蝶豆花芒果糯米飯