Tommy Yummy 📍中環威靈頓街98號翡翠中心1樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━cafe...日式cafe...韓式cafe... 原來都有泰式cafe! 菜式fusion得嚟極度Igable 下午茶時間同friend嚟chill吓都唔錯👍🏻 去嗰日都幾熱吓 所以咁啱食個冰消暑😌餐廳裝修好夏日好綠💚 唔洗講都知係泰國feel🇹🇭 亦有戶外座位打卡━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐔 香茅雞中翼 (下午茶餐) $48 +10%▶︎ 香茅雞翼三隻 亦配有醃菜同泰式甜辣醬▶︎ 雞肉口感緊實但不硬 調味香口~好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍜 虎蝦海鮮混亂杯麵 $128 +10%▶︎ 冬陰功味炒杯麵 海鮮有虎蝦 青口 魷魚等 另外有三色椒同芽菜~▶︎ 杯麵口感唔錯 乾身有嚼口 覺得比起加水嘅杯麵更好味🫶🏻▶︎ 有些許辣油 亦略略有冬陰功味 鹹度適中 亦不會太油膩😚好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍧 芒果乳酪疊疊冰 $118 +10%▶︎ 非常真材實料嘅冰😗 最

Tommy Yummy
📍中環威靈頓街98號翡翠中心1樓

🐔 香茅雞中翼 (下午茶餐) $48 +10%
▶︎ 香茅雞翼三隻 亦配有醃菜同泰式甜辣醬
▶︎ 雞肉口感緊實但不硬 調味香口~
好味指數:●●●◐◯
香茅雞中翼

🍜 虎蝦海鮮混亂杯麵 $128 +10%
好味指數:●●●●◐
虎蝦海鮮混亂杯麵

🍧 芒果乳酪疊疊冰 $118 +10%
▶︎ 非常真材實料嘅冰😗 最上層為原個去皮小芒果 下層有忌廉 糯米飯 綿綿冰 周圍有芒果乳酪磚 另外有椰漿可以自己倒
▶︎ 芒果盛宴! 上面原個芒果水潤香甜 下面嘅冰都係芒果味但就唔算太濃郁~
▶︎ 整體甜度適中 乳酪酸為主所以唔甜膩!
▶︎ 旁邊嘅冰磚凍得結實 擺落口好有冰感🧊 綿綿冰係幾綿密又碎碎地嘅口感 食到糯米飯嘅時候都頗驚喜 有糯米香亦有嚼口!
芒果乳酪疊疊冰

🍮 泰式斑斕奶凍 (下午茶餐) $68 +10%
▶︎ 奶凍擺盤有心機 奶凍在中間 外圍為乳酪加上燕麥穀物 仲有少少水果裝飾
▶︎ 其實我唔太知斑斕味點形容 但呢個奶凍似乎有少少椰奶香 甜度適中 口感綿滑入口即化 唔錯唔錯🤩
▶︎ yogurt似乎都係無糖 加埋奶凍一齊就更加夾 穀物脆脆地都加多一層口感✨
好味指數:●●●●◐
泰式斑斕奶凍

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥥 清爽椰子水 (跟餐)
▶︎ 的確與描述一樣非常清爽😙
清爽椰子水

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍍椰香菠蘿飄雪 (跟餐+$18)
▶︎ 睇返英文原來係鳳梨可樂達 不過呢杯應該係無酒精 由椰奶同鳳梨汁組成 另外面頭有忌廉 椰絲 菠蘿乾裝飾 分量非常大!
▶︎ 飲落第一啖幾驚喜 係綿密有啲似milkshake嘅質感 椰奶味非常突出 不過菠蘿味就相對較淡
▶︎ 覺得兩個人share啱啱好🫶🏻
椰香菠蘿飄雪

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
日期: 4月中 (下午茶)
快樂指數😋: ⑧⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌖🌑🌑