2022-05-31
前排同朋友去裕民坊YM² shopping, 係頂層戶外天台見到其中一間餐廳門外擺放著兩張竹椅, 設有少量戶外用餐位置, 面向花園平台, 什有泰國渡假感覺, 餐廳門面設計吸引我地bookmark試試。趁朋友生日, 今晚放工相約去食餐dinner。除了門外打卡位, 入面環境以舒適為主。食物方面, 除了正宗泰國菜, 部份款式更加入西方元素, 例如冬蔭功burger, 既有創意, 又吸引。【泰館特調雪條奶茶】HK$58將熱奶注入杯中令雪條慢慢溶解, 再將茶分三份逐次混入杯中, 入口香滑順口, 沒有過度甜膩, 淡奶味比茶更為突出。【冬蔭功雞扒漢堡配薯條】HK $88以冬蔭功雞扒取代平時漢堡扒, 雖然唔太食得出係冬蔭功味, 反而覺得炭燒味較重, 雞肉嫩滑, 配上熱熔芝士、洋蔥圏、蕃茄片同紫椰菜, 似食緊炭燒雞扒漢堡; 另配上薯條同埋沙律菜, 非常飽肚。【東羅手打蝦棒】HK $38蝦棒炸得金黃香脆, 不會過於油膩, 入面爽甜彈牙, 帶有細蝦粒, 口感味道同樣不錯!【柬羅香草虎蝦咖哩燴飯】HK$128燴飯質地濕潤, 混入了草菇同埋糙米, 令口感層次分明, 香草味比咖哩更為濃郁, 近乎冬蔭功嘅香辣,
除了門外打卡位, 入面環境以舒適為主。
【泰館特調雪條奶茶】HK$58
【冬蔭功雞扒漢堡配薯條】HK $88
【東羅手打蝦棒】HK $38
【柬羅香草虎蝦咖哩燴飯】HK$128
燴飯質地濕潤, 混入了草菇同埋糙米, 令口感層次分明, 香草味比咖哩更為濃郁, 近乎冬蔭功嘅香辣, 辣度過癮, 虎蝦爽口彈牙。
【泰式炭烤雞髀船麵】HK$82
原隻雞髀成為焦點, 雞髀富有香茅味, 鮮嫩香口; 船麵湯底濃郁, 較易索湯嘅麵條令每口都帶有重口味, 夾集芽菜、通菜, 增添些少層次。