2014-08-12 1936 views
週五午餐時間約13:10到達上址, 枱座滿客人阿姐忙得不可開交, 但這原來只是那10分鐘的事情, 從前在這店的尖咀店都有食過, 所以對她的出品是有信心的, 這天點了一般餃子店比較少做的洋蔥水餃麵 $36 包一杯荳漿, 麵條是比較粗身的, 吃起來有咬口而且會較飽肚, 湯水雖則比較啖口但事頭聰明地加上一小撮薑絲/ 蔥花 / 白咸魚仔來吊味, 用得很是神來之筆正因為湯頭啖口來一點點咸鮮味+辣味刺激味蕾,麻油+蔥花那清香來搭配出香同味, 可惜自己下意識地灑上一圈黑醋及豆板醬, 轉瞬間味道急轉直下, OMG! 奉勸各位原可以的話唔好加入任何黑醋或者豆板醬蓋過原湯嘅清新香氣, 而幸好並沒有影響到餡料嘅鮮甜味, 洋蔥的香甜同豬肉的甜混合後變得既是植物根莖嘅甜又有肉類的甜, 如果餡料內加些少薑茸理應更好味, 而這店的餡料感覺比其他同類型嘅店的餡料幼細很好甚至可以用滑來形容, 我唔知這店的豬肉餡用機攪定還是手刴? 但這樣的餡料給人印象是相當女性化, 正如一個淡素娥眉甚有氣質嘅女生, 肆意加入調味料的話只會令她濁氣非常, 當我的麵放到面前時, 店內座位已經吉了一大半了,睇嚟這裡的客人都好趕時間, 不過這店
奉勸各位原可以的話唔好加入任何黑醋或者豆板醬蓋過原湯嘅清新香氣, 而幸好並沒有影響到餡料嘅鮮甜味, 洋蔥的香甜同豬肉的甜混合後變得既是植物根莖嘅甜又有肉類的甜, 如果餡料內加些少薑茸理應更好味, 而這店的餡料感覺比其他同類型嘅店的餡料幼細很好甚至可以用滑來形容, 我唔知這店的豬肉餡用機攪定還是手刴? 但這樣的餡料給人印象是相當女性化, 正如一個淡素娥眉甚有氣質嘅女生, 肆意加入調味料的話只會令她濁氣非常, 當我的麵放到面前時, 店內座位已經吉了一大半了,睇嚟這裡的客人都好趕時間, 不過這店還有些餐幾有趣的, 就是港式茶餐, 有通粉, 三文治, 配奶茶/ 咖啡, 幾怪下!
六隻餃子嘅水餃麵好豐富
2014-08-08
$36 (Lunch)
六隻餃子嘅水餃麵好豐富