幾個月前試過呢間流水蝦,覺得好新奇,今晚收工又去返尋味!呢間流水蝦位於觀塘開源道,係食燒烤放題,任飲任食2.5小時,平日晚市黃金時段6到10點,成人每位折實連加一$279。流水蝦當然主打流水蝦。即係自己可以係個位隔離魚缸度即夾即燒生猛大頭蝦,自己用夾夾啲蝦上黎,先放喺冰上面整暈佢,之後先燒。叫得大頭蝦,果然蝦頭又大又有好多膏又多汁,雖然身體就細細隻,肉質好嫩滑,蝦殼又香又脆,仲有蝦籽食。啲大頭蝦堅生猛,到後期啲冰融融哋唔係好整得暈啲蝦,啲蝦直頭喺個熱爐上面彈吓彈吓。首先服務員放低11隻椒鹽大頭蝦喺個爐上面,椒鹽味調得好,好香但係唔過鹹。蝦殼好脆,某啲蝦頭仲有橙紅色嘅膏㖭。仲送海鮮船同美國Prime級牛肉。海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:連殼鮑魚兩隻:非常鮮甜嫩滑連殼扇貝兩隻:鮮甜又唔太韌連殼大蜆兩隻同幾隻細蜆:鮮甜不過太迷你 白鱔兩塊:雖然非常迷你,不過彈牙又鮮甜美國Prime級牛肉美國Prime級牛肉有牛7塊(如果個爐頭勁d,快熟d會好食d),同牛粒7粒(肉汁豐富牛味濃,不過要咬)。今次被安排坐喺另一個場,都有飲品同雪糕櫃,不過其他食物要行去隔離主場攞。海鮮同肉類除左以上食物,自助雪櫃有

椒鹽大頭蝦

仲送海鮮船同美國Prime級牛肉。
海鮮船

海鮮船賣相幾靚,有以下海鮮:
連殼鮑魚兩隻:非常鮮甜嫩滑
連殼扇貝兩隻:鮮甜又唔太韌
連殼大蜆兩隻同幾隻細蜆:鮮甜不過太迷你
白鱔兩塊:雖然非常迷你,不過彈牙又鮮甜
鮑魚, 扇貝

美國Prime級牛肉
美國Prime級牛肉

海鮮同肉類

海鮮同肉類

除左以上食物,自助雪櫃有海鮮同肉類俾你自己夾,包括青口,蜆,魷魚,秋刀魚,鯖魚,墨魚仔,章魚,肥牛,豬肉,豬肋骨,雞肉,唔同調味嘅雞翼,串燒,蟹柳,9款丸類,腸仔,午餐肉等。
蠔,雞脾菇,啡菇,茄子

今次居然見到有蠔食,手快有手慢冇。雖然啲蠔好似雪到好實,不過味道唔錯,如果質地可以實啲仲好。

椒鹽雞軟骨

今次居然有椒鹽雞軟骨,好香脆又唔過鹹,又易熟,我哋大量燒黎食。
蔬菜,丸類

當然都有蔬菜,包括娃娃菜,金菇,雞脾菇,啡菇,茄子,翠玉瓜,秋葵,粟米,紫薯,蔥,金菇肥牛卷,另外仲有麵包,菠蘿。娃娃菜同金菇用錫紙包住,加左少少蒜蓉汁調味。
炸物

自助炸物有六款,包括好香脆既蝦片,魷魚圈,餃子,雞塊,春卷,三角雲吞。

熱食

炸物,芝士焗豬扒

自助熱食有兩款,包括香腸同芝士焗豬扒飯。但求等食物燒熟又肚餓時,可以頂頂肚。
湯同白飯
仲有湯同白飯。
自助甜品,水果,沙律

沙律有大大兜新鮮沙律菜同車厘茄俾你自己攞。
西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒

水果有西瓜粒,蜜瓜粒,同哈蜜瓜粒,質素正常。

自助甜品有好多款:
馬卡龍

馬卡龍:至少見到五款口味,包括士多啤梨,綠茶,雲呢拿,朱古力同檸檬,質素好好,外脆內煙韌,唔算太甜,層果沾都幾厚,喜出望外。
日式和菓子兩款
泡芙
朱古力手指泡芙
朱古力糯米糍
朱古力蛋糕
包裝雪糕球:用膠袋包裝嘅雪糕球,有5款口味,包括榴槤,熱情果,朱古力,雲呢拿,曲奇忌廉。曲奇忌廉好好味,值得encore嘅雪糕。另外仲有4款細杯裝雪糕,包括比利時焦糖餅,芒果,冲繩海鹽,菠蘿梛子。菠蘿梛子好正,味道好自然,值得encore。冲繩海鹽係海洋嘅藍色,少少鹹,味道適中。比利時焦糖餅焦糖味好重。芒果味似牛奶公司。

雪糕

水果同甜品都係一兜兜用有蓋膠盒装好,唔環保不過好衛生又易攞。

自助飲品櫃

自助飲品櫃有汽水,各款韓式飲料,王老吉,各款楊協成,多款包裝果汁等。
包裝果汁

有6色調味架自助,不過我哋冇用到,都係食食物本身鮮味就夠。枱上面有三色調味料,膠手套同紙巾,方便衛生。
調味架

呢餐係幾好玩既,2個半鐘必夠食飽。冷氣好勁,吹正我哋個爐,如果個爐勁啲就好啦。
2021-12-06
椒鹽大頭蝦