2023-05-25 913 views
朋友嚟太古搵我食晏,問我有咩好餐廳推介。記得友人愛喝羅宋湯,就一於帶佢嚟呢間「Wheatfield X 羅宋湯專門店」試下。餐廳主攻輕食快餐,將傳統海派羅宋湯融入唔同嘅麵食,另外亦有飯類、包類及一系列經典小食可供配搭。點咗個 1 人精選套餐 同 廚師推介套餐,兩個套餐均奉送熱飲,凍飲+$3、汽水+$6、特飲半價。1人精選套餐 ($88):套餐包一款湯同一款飯,餐廳主打羅宋湯,當然唔可以錯過,揀咗牛腩羅宋湯、鹽燒牛脷粒溏心蛋飯+熱奶茶。羅宋湯超足料,舀起見到湯內有番茄、椰菜、紅蘿蔔、青椒和牛腩等。嚐一口,湯身濃郁芳香,偏辣和帶蔬菜甜味,配上豐腴軟腍嘅牛坑腩,開胃惹味。牛脷粒燒到啱啱好,表面帶點焦香,雖然肉厚,但咬下去軟腍有嚼勁。溏心蛋嘅流心程度亦恰到好處,蛋黃濃郁滑溜,連平日不大愛吃蛋的友人都大讚好味。至於個廚師推介套餐 ($88) 就揀咗豬髀肉羅宋湯、汁燒豬髀肉脆豬仔包+凍檸茶 (+$3)。羅宋湯酸甜平衡,內有大量番茄和蔬菜,非常足料。豬髀肉肥瘦適中,大大片,香嫩又 Juicy,食落好滋味。豬仔包烘得很香脆,入口熱辣辣。豬髀肉醃得好入味,經汁燒後仍然鬆軟嫩滑,肉汁滲晒入麵包內,夾埋生菜
豬仔包烘得很香脆,入口熱辣辣。豬髀肉醃得好入味,經汁燒後仍然鬆軟嫩滑,肉汁滲晒入麵包內,夾埋生菜、番茄一齊食,更可中和膩感。
食完再嘆埋杯餐飲,真係夠晒寫意!