2018-01-05
已經升級做媽媽的舊朋友約我食飯,地點約在陌生的中上環。一去到,已經令我心心眼。係我最鍾意的藍色小屋,好有法式風情。入到去的環境好浪漫,亦有聖誕氣氛。放眼見到一條長餐枱,莊嚴華麗。本來想試吓Testing Menu,但係朋友仔話今日冇乜胃口,我又要返屋企飲媽媽湯,所以我哋就點左個Light Menu。先來一個Parma Ham沙律,沙律菜爽脆開胃,而Parma Ham唔會太濃味,同沙津底好夾。主菜我哋揀咗較為健康的Sea Bass,令我哋好驚喜,超班的美味。魚肉兩面都煎香,中間的肉非常滑溜,又有豐富的魚油,味道好濃郁。配菜亦好好味。作為伴碟的薯蓉亦睇得出大廚花咗點心思,好滑,忌廉同牛油的比例剛好。我哋兩個女女仔當晚都唔想食太飽,只係想搵個靚地方傾吓計,呢個份量就剛剛好。話明兩個女仔,甜品當然少不免啦!非常有情調的餐廳,食物質素頗高,唯獨份量較輕盈,平時的我可能會唔夠飽,但今次就非常滿足啦!
入到去的環境好浪漫,亦有聖誕氣氛。
放眼見到一條長餐枱,莊嚴華麗。
配菜亦好好味。
話明兩個女仔,甜品當然少不免啦!