喺餓得granny噹噹嘅午後走咗入一間鼎鼎有名嘅海南雞饭店,大排長龍嘅場面真係唔洗多講,好多人嚟呢度係為咗那碟用心烹調嘅海南雞。將雞肉舀上碟,簡直係咁滑咁閃,皮勁滑、肉嫩得滑唔溜手,隨便撇一块入口,肉汁即刻流晒出嚟,真係有種忍唔住要搞盞雞湯嚟配合啖雞嘅沖動!椰香撲鼻嘅喇沙照住嚟,辣味、鮮味啱啱好,嗰啖金邊粉勁到爆燈,跟啲鮮蝦、魚片打個配合,食得我眼都閃閃發亮。喂,未算完,保安!佢哋嗰碟蔥油真係正到不得了,連平時唔怎麼留意配菜嘅老豆都讚得五體投地;啖啖蔥香,騰起嗰股微微嘅甘香,令隔籬桌嘅哥哥都唔由自主望過嚟。每樣小菜都做到精緻得黎又有心思,係咁簡單嘅午餐之中都有驚喜,絕對係人氣食堂中嘅戰斗機。下次行過嚟,唔知可唔可以唔使等咁耐,不過食完呢盤雞,等下都值得啦!