2017-10-23
爸媽最近說想試下學人食蒸海鮮, 唯有問下朋友有冇介紹, 聽到藍地有間@@ 藍地?比較少去那附近, 真係估佢唔到一入餐廳內才發現別有洞天, 都幾大~ 夜晚仲幾靚還有水缸養海鮮, 睇落好新鮮 我樣樣都想食原來星期一至四九點後入座有七五, 不過爸媽都等唔到咁耐, 下次約朋友可以一試我3個人決定要398的蒸氣套餐, 有烏冬又有粥, 一定夠飽啦幫阿爸點了杯生啤~哇~那麼大杯.....我"代勞"分D來飲下啦粥有3款, 阿爸要了梅菜豬骨底, 職員一放入去就聞到陣陣燒肉的香味!!!好肚餓呀!!!!!!!!!!有職員服侍, 唔使自己計時蒸, 我地等食就得~這3款都是我的最愛, 淡淡的海水味, 蒸到剛剛好, 蟶子爽口, 帶子大粒, 龍蝦夠嫩接著的海蝦大隻又彈牙, 放上碟時隻隻都仲"掙扎緊"其他的蜆太多款, 我掛住食其中有隻蜆叫"蕃薯"好好笑每款蜆都有少少唔同, 有大有細, 貝貝蜆細細粒偏咸少少, 粒粒蒸出來都好嫩~直接食蜆的鮮味, 唔建議沾豉油!最值得讚係全部都無沙!沙律好爽口新鮮, 口感味道比賣相優勝冷烏冬即是麻醬烏冬走地雞好食!!!!!!蒸出來又滑又有雞味!!一定要試下~最後是底下吸收了海鮮的"汁"
還有水缸養海鮮, 睇落好新鮮 我樣樣都想食
有職員服侍, 唔使自己計時蒸, 我地等食就得~
接著的海蝦大隻又彈牙, 放上碟時隻隻都仲"掙扎緊"
其他的蜆太多款, 我掛住食
其中有隻蜆叫"蕃薯"好好笑
最值得讚係全部都無沙!
冷烏冬即是麻醬烏冬
走地雞好食!!!!!!蒸出來又滑又有雞味!!一定要試下~
最後是底下吸收了海鮮的"汁"煮出來的粥, 一大鍋, 咬埋啖啖肉的豬骨, 飽晒~好滿足~