2018-03-15
今日同埋朋友食飯,見咁耐無見就揀間 fancy 啲嘅中菜廳試下喇。聽啲朋友話去過圃公館嘅點心放題,所以我就提議試下晩餐喇。秘汁牛展 ($78)真係想講我第一次食到咁高質嘅牛展!平時啲牛展多數都偏硬身,幾有咬口。但呢度嘅牛展竟然可以煮到咁腍咁入味,仲有小小入口即溶感覺!醬汁都好惹味,嗌碗白飯直頭可以就咁當個餸食呀。海鮮酸辣湯 ($98/位)佢個碗下面有個爐幫佢keep住熱,完全唔怕同啲fd一路吹水會搞到凍哂。一嚟到有陣好香嘅麻油味,湯嘅酸辣度都係啱啱好,喝得過癮。湯都好足料喎,有好多蝦肉呀,木耳等材料。價錢係貴咗啲但絕對真材實料。桂魚酸菜 ($380)啲魚肉真係超滑溜,而且佢配合酸酸地嘅湯令到條魚一啲都唔單調,不過佢有小小骨所以食落要格外小心!酸菜都有好多,但講到最驚喜一定係底下嘅麵條,好似寬條麵同薯粉咁,厚身得嚟又煙韌,撈埋個酸菜湯一齊食好開胃。水煮黑豚肉 ($208) 睇落好似好辣,但唔好俾賣相呃到呀。有麻而不辣感,唔會話辣到條脷好唔舒服。豚肉好嫩滑,而且肥瘦均勻。呢餐飯我哋四個都好滿意呀!
秘汁牛展 ($78)
海鮮酸辣湯 ($98/位)
桂魚酸菜 ($380)
水煮黑豚肉 ($208)
呢餐飯我哋四個都好滿意呀!