上次黎呢間觀塘淥鼎記試過晚市打邊爐放題,都覺得唔錯。今晚一於encore!呢度有三款套餐,包既野食同限時唔同,視乎日子同入座時間都有唔同價錢。上次食小寶套餐,今次升級叫堂主套餐先,7:30前離座係$248加一。除左小寶套餐有嘅安格斯牛小排,美國安格斯牛肩胛,鹿兒島夢幻豚,紐西蘭羊肉片,鮮脆鯇魚肉,鮮雞件,手打鯪魚丸,仲有韓國生蠔,沙白蜆,海蝦,手打墨魚丸。 另外仲有自家製涼茶及甜品。除左以上野食,前菜有六款,分別係胡麻醬秋葵,香醋鮮雲耳,台式鹽酥雞,鮑汁扣雞腳,麻辣青瓜,泡椒雞翼尖。落單用QR code,每次落單只可以叫三份,不過可能佢見我地兩個人,每次只係上左兩份俾我地。安格斯牛小排非常正,又嫩又重牛味,脂肪又唔算多,我哋食左勁多轉。重點係基本上每一轉質素都好好!紐西蘭羊肉片有少少羶味,需要咬吓。鹿兒島夢幻豚豬味濃,係脂肪較牛小排為多。韓國生蠔睇落以為未融冰,但係食落好鮮甜又肥美度適中,算大隻。手打墨魚丸同手打鯪魚丸細細粒,等你唔洗一次食太多。兩款丸都明顯新鮮手打,好味。海蝦新鮮爽甜,正。沙白蜆雖然唔大隻,但係又嫩又好鮮甜,食得出嘅新鮮。鮮脆鯇魚肉好香鯇魚味。鮮雞件係雞脾肉,質感嫩滑

安格斯牛小排

安格斯牛小排,紐西蘭羊肉片,鹿兒島夢幻豚

紐西蘭羊肉片有少少羶味,需要咬吓。

鹿兒島夢幻豚豬味濃,係脂肪較牛小排為多。
韓國生蠔,手打墨魚丸,手打鯪魚丸

海蝦新鮮爽甜,正。

沙白蜆雖然唔大隻,但係又嫩又好鮮甜,食得出嘅新鮮。
鮮脆鯇魚肉,鮮雞件,胡麻醬秋葵

鮮脆鯇魚肉好香鯇魚味。

鮮雞件係雞脾肉,質感嫩滑。

胡麻醬秋葵新鮮爽脆,加胡麻醬好食。
菠蘿沙嗲鍋

湯底有八款揀,包括皮蛋莞莤豆腐鍋,大紅袍麻辣鍋,澳門豬骨鍋,菠蘿沙嗲鍋,老壇酸菜鍋,花膠美人鍋,正宗藥膳鍋,天山雪蓮蟲草花鍋。今次揀左菠蘿沙嗲鍋,超正,夠哂濃味又唔過份,加左唔少新鮮菠蘿等佢少少辣辣哋又少少甜,我哋好鍾意。

自助配料吧

自助配料吧好衞生,全部用蓋蓋住或者用盒裝好,連青菜都用保鮮紙包住,抵讚! 選擇有好多,一般既火鍋配料如龍蝦丸,牛丸,豬肉丸,芥末貢丸,包心蟹籽丸,脆皮芝士腸,魚腐,魚片頭,午餐肉,蟹柳,豬皮都有。較為特別嘅有帆立貝,魷魚,鴨血,豬大腸,台灣米血糕等等。餃類都有幾款,包括水餃,魚皮餃,韮菜豬肉餃,冬菇雞肉餃,鮮蝦雲吞。青菜有三款,分別係娃娃菜加金菇,生菜同菠菜,全部都好新鮮。其他蔬菜仲有新鮮雲耳,淮山,白蘿蔔,冬瓜,萵苣,蓮藕,南瓜片,栗米,山根,唔同菇類。蔬菜質量好高,全部我試過既都好食。主食有稻庭烏冬同出前一丁。值得一提係連炸魚皮都有,淥一淥就食得,香脆好味。
生菜,菠菜,娃娃菜加金菇

自助配料吧

飲品櫃有兩大個,有好多選擇。
飲品櫃

飲品有幾款汽水,解茶,細支裝果汁等等。
竹蔗茅根,果汁

欣賞佢既自家製竹蔗茅根,少少甜味,感覺天然,係好清甜既蔗汁味。
自助醬料吧

醬料自己係自助醬料吧攞。
布丁

自家製甜品係布丁,牛奶味香又滑溜,上面加左少少脆米。每人限左一份,要同服務員講先有。

落單後上菜時間都可接受,都冇乜點漏單既,所以兩個鐘實夠食飽。整體而言,食物質素好高!座位舒適,我地兩個人霸左個四人卡位,枱同枱之間距離足夠,坐得好舒服。整體衛生情況幾好,令人食得安心。計落價錢唔算貴,唔怪得平日晚市都咁多人。
2021-06-23
$273 (Dinner)
安格斯牛小排
安格斯牛小排,紐西蘭羊肉片,鹿兒島夢幻豚