最近又有好事發生,為了慶祝一番,我地簡左間係尖沙咀歷史悠久,在香港已經有超過二十多年歷史嘅傳統日式餐廳<八海山>,為的就是尋找回到日本旅遊時的那種感覺,品嘗比較正宗的日式料理。餐廳位於尖沙咀寶勒巷,地點方便易找。進入餐廳,感覺就是非常傳統的日本風格,用上深色木系設計。餐廳地方非常寬敞,餐桌和坐位都讓人覺得舒適。旁邊的食客,除了本地客外,大部分主要是日本人,原來呢間日式餐廳都幾受日本客人歡迎,感覺有如置身於日本的傳統日式料理居酒屋。客人坐下後,服務員便會奉上熱毛巾,之後便會送上前菜及熱茶。前菜是日式芋頭丸子,配埋日式醬汁,咬下去滑滑的,然後又是粉粉的,微鹹味道,非常特別。<雞泡魚乾 $95>雞泡魚乾同一般喺外面嘅日式餐廳吃到的有點不同,它的質感比較厚,而且味道帶點點煙薰的味道,再加上七味粉同沙律醬,烤得乾身而不鞋口,非常好食。<雜錦刺身 上$420>雜錦刺身有赤身吞拿魚、三文魚、帆立貝、金海老、海膽、季節魚、油甘魚等,魚生質素非常高,全部都肉厚鮮甜,完全是因為用上最新鮮的食材,每星期都空運到港,絕非粗製濫造,保正新鮮。餐廳亦正在做優惠,如惠

前菜日式香芋丸

<雞泡魚乾 $95>
雞泡魚乾

<雜錦刺身 上$420>
餐廳亦正在做優惠,如惠顧刺身及分享朋友圈,可以有半價優惠,其實半價後都係二百幾蚊一個雜錦刺身,非常抵食,值得推薦。
雜錦魚生

海膽好大隻,肉質好厚身好新鮮,入口極為鮮甜肥美。

<龍蝦沙律>
龍蝦沙律看上去好像一個雪糕球,但入口係綿密而帶點點彈牙嘅感覺,一啖一啖嘅龍蝦肉,混合埋微微酸甜嘅沙律醬,更能突顯出龍蝦肉本身的鮮味。

龍蝦沙律

<宮崎南蠻雞肉 $85>
呢個雞肉是用薄薄的粉醬來炸,雞肉好嫩好juicy,而且雞肉醃得相當惹味,雞肉入口係啖啖肉,配埋佢哋一個非常特別嘅自製沙律醬汁,酸甜度令人相當開胃。

官崎南蠻雞肉

<和風蒜片牛柳粒>
呢個牛柳粒餐廳用上高質嘅和牛來煎,蒜片煎得好香好惹味,而且佢哋嘅黑椒汁係有調教過,使日式微甜的味道更為特別,牛肉亦夠嫩夠juicy,非常好食。

和風蒜片牛柳粒

<意大利風蔥吞拿魚法包 $85>
估唔到喺傳統日式餐廳,都有意大利風嘅吞拿魚法包可以品嘗。法包烘得好脆口,上面用上牛油,吞拿魚肉碎及特色沙律醬汁來做饀料,吞拿魚碎本身好新鮮,配埋沙律醬,我覺得非常特別。
意大利風葱吞拿魚法包

<日式雪菜炒飯 $90>
呢個炒飯用上日式雪菜來炒,炒得粒粒分明,除了有日式雪菜外,還有一些小魚乾和白芝麻,雪菜味道突出,味道不至於過濃,但卻香口惹味。
日式雪菜炒飯

餐廳供應嘅食物有好多種類,除了有刺身壽司、魚生飯、日式料理、串燒、炸物、還有烏冬,冷麵、拉麵等,選擇非常多。

就連店長推介嘅小食都有好多種類。

整體來講,餐廳嘅食物質素水準非常之高,餐廳嘅服務員亦非常用心殷勤款待每位客人,亦會不斷為客人加上熱茶,加上主要的食客為日本人,有點像居酒屋的風格,氣氛感覺開心,加上價格合理,非常適合和朋友來慶祝聚會或者聚餐。
Type of Meal
Dinner