2016-05-06
老細將煎蛋牛肉飯和金針雲耳蒸雞飯(個名大約記得,有錯莫怪> <)擺落張枱到,除咗個煲外形幾靚之外,睇落其實冇乜特別。我跟手將枱上支鼓油,係咁意放少少落個煲到,希望夠味啲。女友平時夜晚好少食咁多飯,都扒咗幾碗,我諗住叫佢,雖然要俾錢,都唔駛chur到咁盡架嘛,跟住見佢都係咁扒,可能餓掛,咁我都費事得佢清晒,咪開動。一食,我都呆咗下,鼓油唔過鹹、唔過甜,最緊要既,就係帶少少酒味,將薑絲啲辣味都中和晒,唔單只咁,連雞油都滲入晒啲飯到,恰恰好,唔似海南雞飯咁得個油字,熱力足夠到,連個煲有一絲裂紋,如果係啲邊位,我都會諗佢懶,唔換好啲生財工具;但條裂紋係個煲底,上枱個陣仲熱既,咁姐係話個師傳成日用大火,keep住個煲既温度,仲要唔係短時間,起碼都大半年,日日咁做先會有紋。埋單個陣,我找少兩蚊,好味既嘢,唔一定要揾米豬蓮,用心既,其實總會有人知道。