2018-01-18
近十年喜歡去台灣,向呢幾年遊台中比較多,古舊中帶現在文化,人情味也較濃,今日去呢間台灣古早牛肉麵都有我喜歡嘅感覺,裝修簡潔,擺放台灣古老街頭物品,有如飛到台灣小巷小店中;侍應也殷勤有禮,隔離枱客人問杯熱珍珠奶茶唔熱,待應第一時間去幫他加熱,送來時解釋可能係珍珠本來是凍,落入熱奶茶中變暖了,還加上歉意,令人感到有誠意去處理事情,不是草草了事,這種態度在現今職場買少見少👍🏼講回食物,叫左綜合麵線,呢類湯品麵線,我未響台灣食過,因爲去到台灣太多選擇😅⋯⋯今次唔算餓,想飲啖湯,碗麵線有滷水大腸及蚵仔各三件左右,麵缐好幼,整碗口感好似香港碗仔翅,我喜歡大腸嗰種香味,兩三件分量對我而言啱啱好,可以過下口癮,又唔怕太多令膽固醇超標😜呢碟三杯鴨舌拼涼拌小黃瓜,小黃瓜夠清涼,鴨舌唔似平時食開滷水嗰D,呢碟鴨舌比較有𡁻口,有些似肉乾,又不至於肉乾無水份,食落有種鹵水香味留向口腔,用嚟送酒一流,下次可外賣回家孝敬老公🍻呢個鹽酥大雞排,可選原味/香辣/海苔/甘梅,今次揀左海苔,食落整體不過不失今期天氣寒冷,下次再嚟一定要試佢哋嗰個輕芝奶蓋系列,好似幾特別,希望好飲😙