2023-11-15
間唔中我都會好掛住日本既居酒屋,今日我地去左深水埗的新開的日式居酒屋止止隱。餐廳店鋪細細,不算大,裝潢以深木色為主調,設計好有日式風格。餐牌主打多款特色串燒,燒物、主色,價錢合理,以家新張期內,全單7折優惠,非常低食。螢光魷魚乾&鱈魚乾非常香脆,愈食愈香口,送酒一流。海膽醬燒豆腐豆腐燒得外脆內軟,內裡非常滑溜溜,不易散開,配搭濃郁的海膽醬,味道一流。以到既串燒好有特色,而且燒得非常出色,火喉控制得好好荔枝豚肉卷,用豚肉卷住荔枝一齊燒,咬落去荔枝爆汁,中和豚肉既油膩感。而紫蘇豚肉卷,有獨特的香味,豚肉軟腍。燒雞腳筋都係第一次食,外層的雞皮燒得鹹香惹味,而且加上軟骨,口感爽脆。牛舌&雞腎牛舌有驚喜,口感軟嫩,牛脂豐富有彈性,連朋友唔食都一試愛上,另外雞腎口感唔會乾爭爭,雞腎爽脆惹味。明太子醬翠玉瓜翠玉瓜燒得剛剛好,仍保持鮮嫩多汁,配試明太子醬一齊食,味道非常夾。沖繩苦瓜炒豚肉沖繩苦瓜口感較爽,甘口而不太苦,加入蛋和豚肉一齊炒炒,豚肉在這道菜式上,只是配角,光芒全給苦瓜炒蛋搶去。西京燒銀雪魚西京醬汁濃郁,能帶出魚的鮮味,口感軟嫩幼滑,肉汁完全鎖在魚肉裡面。燒鮮三黃雞扒飯雞皮燒得香脆,雞肉非常
螢光魷魚乾&鱈魚乾
非常香脆,愈食愈香口,送酒一流。
海膽醬燒豆腐
以到既串燒好有特色,而且燒得非常出色,火喉控制得好好
牛舌&雞腎
明太子醬翠玉瓜
沖繩苦瓜炒豚肉
西京燒銀雪魚
燒鮮三黃雞扒飯
雞皮燒得香脆,雞肉非常嫩滑。