2022-08-26
🥢深水埗 自家製家庭風韓國菜 必食打卡拉絲芝士卷蛋 🥢之前經過開深水埗黃金前少少有間門面裝修幾清新的韓國餐廳,粉藍粉白色做主調已經留下了印象,咁啱麻甩女子祖 又得閒,約埋一齊下午過去睇吓有咩食,原來舖頭細細得十個位置,喺晏晝3:00 到達已滿坐需要等一等 ,不過等了一陣好快就可以入座🥢剛剛好好彩安排到窗口位置,下午時份陽光好好由窗外打落嚟,影相打卡都出來效果好靚,店內有好多可愛小擺件裝飾,牆上仲有兩幅貓咪插畫,感覺好有家庭feel🥢煎雞蛋卷芝士(全份)$78由於個人好鐘意食雞蛋,見到有雞蛋卷一定要點返個來試吓,上檯時真係嘩一聲,第一次見用了蕃茄汁寫上韓文,店員解釋呢個字係身體健康咁解,想食到呢個蛋嘅人都健健康康,而入面充滿了拉絲芝士,煎得外層好有蛋香,內層軟滑充滿芝士的感覺🥢迷你煎泡菜餅$78一客有四件的泡菜餅,係由店舖自家製的,同出面食到的感覺好不一樣。厚實厚實的口感煎得比較乾身而香脆,鐘意食香口嘢的朋友會鐘意🥢韓式無骨炸雞配甜辣醬半份 $78開頭以為係有醬汁得韓式炸雞,呢款炸雞更似平時食到的炸雞粒,口感乾身香脆,點旁邊自家製的甜辣醬,酸酸甜甜的,辣度比較底,唔食得辣的都可以試試🥢
🥢煎雞蛋卷芝士(全份)$78
🥢迷你煎泡菜餅$78
🥢韓式無骨炸雞配甜辣醬半份 $78
🥢厚切五花腩芝士泡菜拉麵$88
即食麵控的我一定要試試泡菜拉麵
,拉麵少少辣帶泡菜的酸爽,厚切五花肉因為比較厚身,食落會有少少嚼勁,個人口味如果再淋多啲啲會更加好,但勝在五花腩夠曬多
🥢蜜桃沙冰$45
🥢士多啤梨牛奶沙冰 $45
蜜桃及士多啤梨沙冰味道近似飲果味緊牛奶,好濃稠的感覺,顏色好打卡充滿少女心
📍 MW Korea House (深水埗)
深水埗福華街178A號地舖