鍾意食拉麵既朋友相信都唔會對「AFURI阿夫利」陌生,分店主要集中係日本關東一帶,而香港都有一間係尖沙咀the one,宜家唔洗飛去日本都有得食啦拉麵店都好闊落,座位都唔少,近窗邊既座位仲可以望下出面既景觀,仲有微微既陽光滲入,都幾舒適,以自動售賣機自己落單,整好後店員就會送到你枱柚子鹽味拉麵AFURI既招牌人氣拉麵,標榜沒有落任何添加劑同人造香料,以獨創木魚雞湯湯底,加入清爽柚子汁製成,先嚐一啖湯底,清澈得黎帶有淡淡既柚子酸香,好清新,仲有一塊叉燒,半隻溏心蛋,食晒成碗都唔會覺得膩,清爽美味柚子醬油拉麵柚子醬油味道會比鹽味濃味一點,但醬油味係無蓋過柚子既酸香味,兩者既平衡做得唔錯,麵條以小麥製成,好似食緊蕎麥麵,麵質爽口彈牙,醬油味一d都唔比鹽味遜色AFURI既湯底走清新淡麗路線,有別於平時食開既拉麵都係較濃郁同咸,我自己就非常喜歡,食完一碗都唔會覺得好滯,如果鍾意食得輕盈d既朋友一定好岩你