2015-04-29 357 views
話說因為細個住附近,對清風街ge食店一直有感情,不過幾呢5年天后大坑一帶華麗轉身,清風街老街坊食店執下一間又一間,仲捱得住ge其中一間就係大利清湯腩啦呢間舖頭同屋企人成日都會嚟食,如果係維園搭巴士就會嚟買外賣,分湯之後20分鐘返到屋企D粉都唔會好似有d舖頭咁斷到一節節,所以咁多年嚟都係我地ge至愛第一次帶朋友嚟食,佢叫左我地通常無叫ge野...點解?要知道,同你係一間舖頭食耐左,其實你叫嚟叫去都係個款..........人,係有惰性ge牛腩撈粗,朋友話好食呢個係我媽媽ge至愛,浸蘿蔔 唔好睇少佢,要知道今時今日係香港,要搵到好食ge蘿蔔唔易,雖然佢清,但係蘿蔔靚,唔會好似出面浸到林灑最後係我ge至愛!!清湯金錢肚河!佢ge金錢肚堅好食,我基本上全港最中意就係呢度ge金錢肚,爽口又唔會韌,河粉皮薄嫰滑但唔會斷,可能食左咁多年有感情,但係我真係全港最中意食佢地ge金錢肚河雖然呢幾年都有加價,但係都接受到,鬼叫成本貴咩(想當年20蚊都唔使,唉)係香港ge老街坊好多都知道逢舊食肆都有段故,天后街就知大利清湯腩其實分左家,咁原因呢,傳聞都係個D囉對於我地呢D小食客就唔好理咁多,總之有得食就得你話

牛腩撈粗,朋友話好食
呢個係我媽媽ge至愛,浸蘿蔔
最後係我ge至愛

雖然呢幾年都有加價,但係都接受到,鬼叫成本貴咩
(想當年20蚊都唔使,唉)

對於我地呢D小食客就唔好理咁多,總之有得食就得

你話邊間好食D啦喎,咁就鹹魚清菜各有味道,我同阿媽中意大利,阿爸中意X姐,所以都係睇人ge jer
2015-04-17
  • 清湯腩