2014-11-09
老公平時不太好米線,今天突然話想食譚仔,便來了大本型食。12時前來到,都等咗成10分鐘先有位。首先說一下個價錢設定(我同老公都不特別愛米線,所以好少食,孤陋寡聞請原諒),淨米線$15,一個$5,但係一碗一餸米線卻要$26,條數係點計?我可唔可以叫一碗淨米線然後加一個餸,俾$20?老公想叫淨米線,諗住加$1轉麻辣湯底,店員又話淨米線只得清湯。這個價錢及餐牌令人百思不得其解。算了,我叫個淨米線,$15。個湯底都幾鮮甜,也夠大碗。貫徹我食得清淡,生菜一碟,$15。正正常常的味道。老公被迫叫了一個一餸的麻辣米線,$27,魚片頭很大片,據他說,麻辣度夠。我很清淡時,老公重口味,要叫一碟酸菜,係一整碟而唔係加餸。$12。細土匪,$18。好多年前響也是在譚仔食過,但印象中很好味,呢一碟,我覺得味道比較淡,係個雞皮有些味。但我怕肥都無食皮,所以,都唔知自己食緊乜……老公真重口味,成碟麻辣皮蛋自己嘆。$17。佢話好好味喎,啲紅油。總結:清淡麻辣,各有特色。譚仔的食品也許不是最出色,但能做到米線龍頭,也是有點料子的。
首先說一下個價錢設定(我同老公都不特別愛米線,所以好少食,孤陋寡聞請原諒),淨米線$15,一個$5,但係一碗一餸米線卻要$26,條數係點計?我可唔可以叫一碗淨米線然後加一個餸,俾$20?老公想叫淨米線,諗住加$1轉麻辣湯底,店員又話淨米線只得清湯。這個價錢及餐牌令人百思不得其解。 算了,我叫個淨米線,$15。個湯底都幾鮮甜,也夠大碗。 貫徹我食得清淡,生菜一碟,$15。正正常常的味道。 老公被迫叫了一個一餸的麻辣米線,$27,魚片頭很大片,據他說,麻辣度夠。 我很清淡時,老公重口味,要叫一碟酸菜,係一整碟而唔係加餸。$12。 細土匪,$18。好多年前響也是在譚仔食過,但印象中很好味,呢一碟,我覺得味道比較淡,係個雞皮有些味。但我怕肥都無食皮,所以,都唔知自己食緊乜…… 老公真重口味,成碟麻辣皮蛋自己嘆。$17。佢話好好味喎,啲紅油。