2021-09-26 79 views
疫情之下,已經少咗好多同姐妹聚會傾計😮‍💨就連high tea嘅次數都少咗好多!適逢9月係我嘅生日月,男朋友問我話想唔想嚟試吓下午茶,話佢已經提早book咗枱;上網細搵之下,原來喺最近勁hit嘅Pier 1929!🤩期待感即刻爆燈!⚓️Pier 1929位於灣仔碼頭2樓,有電梯可以直上而餐廳門口都放住大大個好吸睛嘅下午茶宣傳版,相信無一個女仔會抗拒到咁少女心嘅tea set🥰由門口一路行入去,沿途都勁多打卡位,各位女士真係記住要著靚啲嚟,影相真係會影到手軟!是日勁好彩地安排到最後一個海景窗邊位❤️心情大好!由於我早咗到,唯有飲住🥂welcome drink等男朋友啦~對住個海景,聽住柔和嘅音樂🎶好耐無試過咁chill啦!等到男朋友都到左,今日嘅tea set主角亦都隨之登場啦🎖一如網上所講嘅,成個tea set好仙氣,有唔同嘅花裝飾下午茶架,每一個都唔一樣㗎!📍基本上在場嘅女士頭半小時都唔會食嘢,而係不斷打卡(我都唔例外🤣)🧁tea set分左3層,侍應會好貼心提醒你由下而上咁食(由淡食到濃)揀咗最鐘意嘅果jam配scone食!個scone勁香牛油味,而且質感實淨得嚟又入口即化,有水準呀!
疫情之下,已經少咗好多同姐妹聚會傾計😮‍💨
就連high tea嘅次數都少咗好多!
上網細搵之下,原來喺最近勁hit嘅Pier 1929!
🤩期待感即刻爆燈!

⚓️Pier 1929位於灣仔碼頭2樓,有電梯可以直上

是日勁好彩地安排到最後一個海景窗邊位❤️心情大好!

揀咗最鐘意嘅果jam配scone食!

最最最鐘意嘅鹹點就係呢個🍤大蝦山葵沙律醬多士!超惹味,食完一舊就忍唔住食埋男朋友果份☺️不過好彩,呢個鹹點係可以無限refill㗎!唔洗驚無得encore✨

其他鹹點都有翻咁上下水準,味道唔錯!
甜品都無令我地失望,味道清新,入口軟滑細密💖

食到咁上下侍應會遞上drink menu揀飲品;
男友揀左mocha,我作為頭號港女就當然要叫hot herbal tea啦~🫖要影靚靚茶具㗎嘛!

🏙嘆完個靚景靚tea,又喺時候講byebye啦~
走嘅時候見到好多人係走廊打卡,我地亦都唔例外;侍應們都好識做咁快手快腳「移動」,等在場嘅人可以影到靚相!成個用餐體驗都勁nice!
食完之外我哋直接落左碼頭搭船去尖沙咀,食飽飽後寫意地搭船拍吓拖👫 It’s a good day 🥰