起銅鑼灣區番工已經幾年了,受著疫情影響下,很蟹小店都光榮結業,昔日食既飯堂一一倒閉,新開張的太多是集團式經營,真係食到好厭,近排經同事下發現有一間新開嘅泰國餐廳試左一次之後就變成我哋同事之間的飯堂,餐廳裝潢類似茶餐廳,雖然很普通,但食物非常好食出眾,好食是令到客人會不斷回頭,生意才會滾滾來!今次試左佢最出名既泰式濃湯船麵牛肉$58價錢可以接受,銅鑼灣中心地段普通吃個午飯的價錢大概都要$50以上,先講講個濃湯,個濃湯好好飲,帶小小甜味,感受到廚師用左好多肉去熬煮個湯底,就算飲哂成合湯都唔口喝,個味道好似係肉骨茶果種味但唔加藥材果種感覺,而佢個船麵好爽滑,好似食緊金邊粉果種,牛肉都多,有成4-5片,牛丸好彈牙,同埋佢加左超多脆脆落個船麵度,個脆脆索哂D濃湯,又脆又濃味,好正,食過好多間自稱係泰國師父煮既船麵,得喱間做得最好食,同起曼谷好出名依船麵果間一樣泰式奶茶奶茶好滑,好香口,茶味很濃,個底仲加左小小煉奶,好香淳可口,好飲過某連鎖店得過泰國奶茶,不過味道屬偏甜,唔鐘意太甜既朋友可能唔係好岩!今次好開心發現到一間用心經營好食又唔貴既香港人飯堂!推介推介!!!

今次試左佢最出名既泰式濃湯船麵牛肉$58

泰式濃湯船麵

泰式奶茶

泰式濃湯船麵(牛肉)
2021-12-28
$60 (Lunch)
泰式濃湯船麵
泰式奶茶
泰式濃湯船麵(牛肉)
  • 大城招牌船麵