2017-01-25 811 views
自從南港島線通車,作為金鐘返工既打工仔,呢一日襯食飯時間都試試新鐵路南下覓食,今次試左呢間位於黃竹坑站附近既餐廳。一入到餐廳感覺裝修簡約,一個開放式廚房,數張木製大長枱,以快餐店模式運作,下單付款取餐,顧客大多是女生。餐廳標榜用日本米,所以我選擇左滑蛋鰻魚飯,配上一杯Latte,價錢為$115。鰻魚飯不過不失,白飯上放上滑蛋及鰻魚,再澆上鰻魚汁。鰻魚尚算足料,厚身大大塊,味道不錯,濃淡適中,但飯量偏少,不飽肚,比較適合女士吧。相比之下,咖啡比較失望,不吸引。總結:性價比不高,份量偏少。雖然日本米作招徠,但餐牌上飯餐不多,希望日後可以提供多啲選擇。

總結:

滑蛋鰻魚飯
2017-01-19
$115 (Lunch)