2020-06-18 652 views
素味謀麵係一間主打純素拉麵嘅素食店,好難得同好開心有店舖可以提供不含五辛湯底嘅拉麵,餐牌上有清楚列明素食類別,如奶素、含蒜、純素,餐牌上亦可比顧客選擇配菜嘅喜好,如多/走蔥、多/走芫荽、走木耳等,相當貼心。店員嘅服務態度幾好,佢聽到我哋話張枱郁郁下,我哋都冇叫佢就即刻攞張卡板放係枱腳幫我哋固定張枱。而且,佢見我哋係第1次黎食,會同我哋講點樣點餐。店舖面積細,同荃灣嘅素悅軒差唔多。雖然呢到嘅賣點係日式拉麵,但我覺得似食緊車仔麵多D,餐牌上嘅餸有一半都係急凍素肉,建議可以多加天然嘅食材或蔬菜作餸。另外,我覺得可以再增添一些日式嘅元素,如提供漬物 (如酸蘿蔔)或枝豆作前菜。鮮茄甘筍濃湯拉麵 配甜芯白蘿蔔+白菜香菇木耳餃+滷水冬菇 ($88)湯底嘅味道似茄汁,冇咩甘筍味。白蘿蔔超好食,甜得黎有少少滷水味。白菜香菇木耳餃似灣仔碼頭嘅香菇素水餃,餡料有豆干、香菇、白菜同木耳。期間限定四菇濃湯拉麵 配香煎茄子片+白菜香菇木耳餃+秘制糖心蛋 ($98)推介四菇濃湯作湯底,好香濃,感覺似西湯嘅蘑菇濃湯。茄子亦唔錯,外表煎一煎過,入面嘅茄子肉夠淋。香口咖哩春卷 ($35)好香濃咖哩味,小辣至中辣,外脆內軟

店員嘅服務態度幾好

湯底嘅味道似茄汁,冇咩甘筍味。白蘿蔔超好食

鮮茄甘筍濃湯拉麵 配甜芯白蘿蔔+白菜香菇木耳餃+滷水冬菇

推介四菇濃湯作湯底

期間限定四菇濃湯拉麵 配香煎茄子片+白菜香菇木耳餃+秘制糖心蛋 (上)

香口咖哩春卷 ($35)
好香濃咖哩味,小辣至中辣,外脆內軟,入面應該係類似薯仔嘅材料。

跟餐附送飲品
道地 冬瓜茶