2022-05-10 1094 views
新景園經常都大排長籠,今次終於決定排隊一試!咖喱豬扒飯同干炒牛河都係呢到嘅招牌,差唔多每台都有叫,不過8點入座已經無晒干炒牛河同大部分炒野😢 所以最後叫咗豬扒飯同一個晚市小菜套餐,到咗8點半更賣晒大部分野提早休息😯😯•🥢 咖喱豬扒飯 $88咖喱豬扒即叫即炸,食嘅時候熱辣辣,唔會好油,可能因為無厚厚嘅炸皮,食落都唔會太熱氣/有𠝹口嘅感覺~豬扒厚薄適中,未算嫩滑但都唔嚡,而且都好多塊!咖喱就係茶餐廳嘅港式咖喱,有少少辣,椰奶味幾重,入面仲有兩舊薯仔,咖喱表面有少少紅油但唔算多,呢個咖喱無論係撈飯定配豬扒都好夾!老實講$88一個豬扒飯係偏貴,但呢個份量加味道係可以接受!難怪排咁長龍~•🥢 沙爹魚柳煲 $95因為無晒炒野,所以揀咗一個晚餐set,包老火靚湯同灼青菜,老火湯係雪耳湯,偏鹹咗少少😢灼菜芯好淋~沙爹魚柳煲一上枱嘅時候仲滾緊!魚柳炸過再煮落煲到,魚柳好大塊而且好多,另外仲配咗好青椒、洋蔥、菠蘿同粉絲,沙爹都係偏濃味,單食有啲鹹,同埋本身呢個煲除咗粉絲都有配一碗飯,澱粉質十足😂 不過沙爹配飯就無咁鹹啦😛

🥢 咖喱豬扒飯 $88

🥢 沙爹魚柳煲 $95