2023-06-11
上個禮拜六同同事去咗粵饌食晚飯,各種菜式都令人回味無窮,所以我先想花呢個時間去寫篇食評!首先,佢嘅環境優雅舒適,配合高雅的裝飾同精心嘅設計,令到成個環境好高級,絕對係老闆傾生意或者親朋好友聚餐嘅理想餐廳!另外,服務員態度親切周到,禮貌傾聽客人的需要,仲會提供最好的幫助與建議。菜式方面,豆醬煎焗馬友,味道獨特而又豐富,馬友魚肉質鮮嫩,搭配上醬汁的香濃,讓人回味無窮。年糕炒蟹都係一道讓人驚豔的美食,蟹肉嫩滑,年糕爽口,兩者完美融合,令人驚喜不已。除此之外,排骨蒸陳村粉水煮魚都是粤饌的招牌菜,排骨入口即化,陳村粉口感綿密;水煮魚鮮嫩滑滑的,辣度恰到好處,令人回味無窮。蝦多士也是非常值得一提的一道菜,煮得十分細心,味道鮮美,真正讓人感受到了廚師對食材的用心。總體嚟講,粤饌真係一間非常值得一試的粵菜餐廳,無論是環境、服務還是美食,都能夠讓我和同事們享受到最高品質的用餐體驗。