2021-03-05 1068 views
食肉獸又出動啦大日晏就想食港式扒, 但lunch食鐵板又唔係咁合適, 啲衫會有陣味之餘, 仲要到夜晚收工先有得沖涼於是同事就propose食另一間灣仔飯堂-美味天皇雖然我哋去果日落雨, 但依然有好多人等位成間餐廳都係滿滿嘅人, 超有人氣美味天皇嘅座位唔闊落, 整體環境都算唔上好乾淨, 究竟有咩魅力令咁多人蜂擁而至呢? 大食妹一於為大家試一試味<肉眼牛扒黑椒汁配薯菜>大食妹嗌左份經典嘅肉眼牛扒黑椒汁配薯菜美味天皇嘅薯菜係薯格如果唔鍾意都可以免費轉飯或意粉, 沙律就要加5蚊肉眼牛扒好大一塊雖然係港式扒, 但粉嘅感覺唔強烈, 肥瘦適中, 煎得窿窿地恰到好處仲淋上左大量黑椒汁, 有夠豪氣, 我欣賞黑椒汁唔算好辣, 但足夠濃郁薯格都好脆, 份量唔少, 大食妹食就啱啱好大食嘅朋友可以upgrade加大薯格除左主食同野飲, 套餐仲有跟是日甜品大食妹食果日可以揀芝士蛋糕或提拉米蘇, 大食妹就揀左提拉米蘇呢個提拉米蘇味道就比較一般, 但有得食總係開心嘅
食肉獸又出動啦
於是同事就propose食另一間灣仔飯堂-美味天皇

雖然我哋去果日落雨, 但依然有好多人等位
成間餐廳都係滿滿嘅人, 超有人氣
<肉眼牛扒黑椒汁配薯菜>
大食妹嗌左份經典嘅肉眼牛扒黑椒汁配薯菜
美味天皇嘅薯菜係薯格
如果唔鍾意都可以免費轉飯或意粉, 沙律就要加5蚊

肉眼牛扒好大一塊
仲淋上左大量黑椒汁, 有夠豪氣, 我欣賞
黑椒汁唔算好辣, 但足夠濃郁

薯格都好脆, 份量唔少, 大食妹食就啱啱好
大食嘅朋友可以upgrade加大薯格

除左主食同野飲, 套餐仲有跟是日甜品
呢個提拉米蘇味道就比較一般, 但有得食總係開心嘅