2022-12-20
👭🏻孖妹同👩🏻🦱跨區黎到銅記食街 - 登龍街食野,見到呢間餐廳openrice評價唔錯,佢位於永光中心17樓,一出lift就見到餐廳名,臨近聖誕擺左幾個雪人裝飾⛄️內部採用淺灰色做裝修主調,利用透明玻璃引入自然光,整體感覺舒適柔和,店員好貼❤️遞上三杯暖水,👭🏻孖妹order左3個lunch set + 甜品🥢甘荀湯(跟餐)✨餐湯呈鮮橙色,以新鮮甘荀熬製成湯,鹹中帶淡淡甘荀清甜,另加入少量忌廉點綴,撈勻後令質地更濃厚😇略覺得唔夠熱扣左少少分👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑🥢雜菜沙律(跟餐)✨沙律🥗有切半車厘茄、新鮮翠綠沙律菜做底,最後淋上滿滿偏甜黑醋汁,最驚喜底有紅石榴,咬開有甜中帶微酸紅石榴汁,作為開胃菜式一流🤓大大提高左食慾😜👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢牛油果醬雞肉意粉 💰98✨👩🏻💼大孖係牛油果超級愛好者,大推呢款意粉,餐廳以淡忌廉、全脂奶、花奶🥛製作醬汁基底,加入牛油果蓉同洋蔥粒🧅質感順滑掛汁😍意粉粗幼度介乎港式粗意粉同西式幼意粉中間,都幾爽口,相信將意粉有過「冷河」令到意粉唔會腍🍝✨雖然牛油果🥑係屬較淡味既超級食物,雖然熱量高但係優質脂肪來源,忌廉白汁既奶香都唔會遮蓋牛油果原味道,夠
🥢甘荀湯(跟餐)
甘荀湯
👭🏻孖妹評分: 🌕🌕🌕🌗🌑
🥢雜菜沙律(跟餐)
雜菜沙律
🥢牛油果醬雞肉意粉 💰98
牛油果醬雞肉意粉
牛油果醬雞肉意粉
✨雖然牛油果🥑係屬較淡味既超級食物,雖然熱量高但係優質脂肪來源,忌廉白汁既奶香都唔會遮蓋牛油果原味道,夠哂creamy
✨廚師👩🏻🍳採用左低脂高蛋白質既雞柳,稍為簡單調味,雞肉份量多而且肉質好嫩滑,完全唔鞋口🥰,好似慢煮肉既質地😆
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖
🥢鮮番茄醬大蝦意大利飯 💰118
鮮番茄醬意大利飯
鮮番茄醬意大利飯
✨今日餐牌唯一既Risotto 款式,番茄醬汁以茄膏🥫茄汁、鮮番茄🍅煮成,微酸番茄醬汁配上車厘茄、紅椒粒、軟硬適中橢圓形既飯粒,啖啖都充滿好fresh鮮茄味😜
✨一共有4️⃣大隻蝦仁🦐好新鮮彈牙,👷🏻♀️細孖覺得如果蝦仁醃得入味啲會更加加分
🥢香煎澳洲10oz西冷扒配韓式燒肉汁 💰198
香煎澳洲10oz西冷牛扒配韓式燒肉汁
✨👭🏻孖妹叫左7成熟,有陣炭燒味道,色澤帶少許粉嫩,牛味重肉汁算多,較瘦位置會有少少韌但可以接受🙃
✨西冷扒旁邊有黑椒+粗鹽 & 韓式燒肉汁比客人點,韓式燒肉汁味道濃郁帶甜,鍾意濃/重口味可以揀燒肉汁;想要牛扒原味更突出可以揀黑椒+粗鹽
✨另外以鋪滿紫菜粉粗薯條🍟沙律菜🥗配黑醋汁作伴碟;薯條外脆內軟,薯味重又夠綿☺️而且炸得乾身👩🏻💼大孖本來keep fit 唔食,最後都不自覺地食左好多😆
🥢精選蛋糕 - 三重朱古力蛋糕 💰28
精選蛋糕 - 三重朱古力蛋糕
✨本來👭🏻孖妹想叫伯爵茶奶凍🍮可惜今日摸門釘冇得order,最後加左精選蛋糕
✨蛋糕正方形size適中,主要分成🍫黑朱古力薄Mousses面配香濃幼滑牛奶朱古力Mousses中層、濕潤海綿蛋糕夾心🍰焦糖拖肥朱古力脆脆底層🍪由軟滑到酥脆,形成強烈對比三層口感☺️碟底配上誘人士多啤梨果醬🍓另有橙黃色龍珠原果伴碟解膩,又增添聖誕氣氛🎄為呢餐劃上完美句號
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕
🥢熱抹茶(跟餐)
熱抹茶
✨餐廳將抹茶🍵粉加入熱水,用膳後飲茶類飲品解一解油膩感
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌗🌑
🥢熱咖啡 (跟餐)
熱咖啡
✨👷🏻♀️細孖叫左齋啡,溫度啱啱好夠熱🔥,面有一層薄薄白色泡沫證明係即磨咖啡而且咖啡豆帶少量油脂,咖啡芳香度算高,估計係中度烘焙咖啡豆,酸度較低,啱哂👷🏻♀️細孖胃口
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
✍🏻總評: