2022-12-14
話說我係成日去淘大花園,近日見到有間新嘅西式輕餐廳開咗,呢間餐廳設計時尚清新,而且提供嘅食物種類多元,成個感覺都好吸引呀!雖然今日只係平日夜晚,而餐廳面積都唔細,但竟然多人到要等位。而佢嘅點餐係用QR code,等客人可以一邊睇餐牌一邊自助下單,而且都會有支水提供俾你飲用,細節位加分。今次我哋自兩個人有啲肚餓,於是叫咗兩個主食加一個pizza:魚籽三文魚蛋炒飯 ($60): 主廚推介菜式。炒飯底好香好足料,加上每啖都有滿滿嘅魚籽包裹住,食落去口感超級豐富,簡直滋味無窮啊!龍蝦湯海鮮飯 ($72): 天氣凍凍地當然叫下啲熱食啦,龍蝦湯海鮮飯簡直係一流嘅選擇啊!除咗湯頭濃郁(但唔會過鹹)之外,仲有配搭唔同嘅海鮮款式,味道鮮甜直程會飲晒啲湯呀!煙三文魚火箭菜比薩 ($65): 呢個pizza價錢合理但係質素好過出邊西餐廳好多。Pizza新鮮出爐焗到金黃色面,咬落去亦都脆卜卜,而且餡料多到要小心就住食。對於鍾意食西餐之人嚟講簡直係必點啦!小插曲: 我離開餐廳之後撞到個朋友,佢話雖然餐廳開業冇耐但已經食咗三次,仲話又抵食又好食。佢就好推介呢間餐廳嘅扒,話水準有得媲美專業嘅鋸扒餐廳,下次一定會試!