2020-01-26
位於尖沙咀海防道呢條人來人往既街道上既一棟商業大廈(中達大廈4樓),位置非常方便就腳,裝潢唔差,特別既係仲有一個小露台,設有二三十個雅座,唔少食客都選擇坐出去,Chill住食泰國菜。泰式鳳爪 ($98 > 特價$68): 咁岩係近期特價菜式之一,更加抵食,份量比想像中多出不少。泰式鳳爪無骨,一口一隻,食落都幾方便。以泰式酸辣醬汁調味,酸酸甜甜之餘,更帶有小辣風味,極之開胃。鹽燒牛舌串 ($38/2串): 串燒當中,我獨愛牛舌,可謂必點之選,$38/2串係日式居酒屋一半價錢。牛舌熟度剛好,帶有豐富肉汁,質感亦爽口彈牙,肉味香濃。而搭配既秘製泰式醬料更係辛香惹味,獨特美味,我一人獨享了三串仍有點想追吃的感覺!泰式辣椒膏炒花甲 ($168): 以泰式辣椒膏、金不換及各種香料調既醬汁都幾香口惹味,與花甲蠻搭配,花甲肉漲卜卜,都幾鮮味。鹹豬肉炒飯: 泰斗既炒飯都唔錯,飯粒夠乾爽,粒粒分明,調味適中,咁既情況應該炒乜都唔錯,視乎自己鍾意食咩口味。而所謂鹹豬肉其實係經鹽醃製既豬腩肉片,炒落都幾有肉香。