真係好耐冇去唱K啦!當年青春留低唔少回憶的 Neway,竟然比我發現荃灣大鴻輝 有 Neway 附屬品牌 ~ 極品靚鍋。一踏入餐廳就發現樓底好高,地方好大,空間感超級爽!未試過喺咁大地方、有回音嘅環境打邊爐,好似入咗羅馬音樂大廳咁,體驗很不錯。跟喜歡打邊爐的朋友,食返個極品靚鍋 火鍋 放題,我們選擇了 B 套餐: 平日-成人 每位$248,鴛鴦鍋湯底收費 另加 $50。湯底方面,鴛鴦鍋可以多一個選擇,有辣有唔辣:滿堂紅極品麻辣鍋滋補紅棗椰子雞鍋滋補紅棗椰子雞鍋夠養生,滋補紅棗椰子雞鍋,先飲湯後打邊爐,我們每人都飲了一大碗湯,椰子香味非常清甜,雞肉嫩滑。滿堂紅極品麻辣鍋 ,小辣味道已經好刺激,令火鍋配料更加惹味。餐廳仲有自助區,有熟食、小食、炸物、一般火鍋配料、丸類、餃類、蔬菜🥬連雪糕甜品都有,除咗汽水,我仲鍾意佢哋嘅自家製泡茶飲品。QR code 自助點餐,方便快捷,上菜速度非常快,沒有漏單,侍應服務細心都很好。多款肉類,豬 、牛、羊、 雞、海鮮🦞應有盡有。小食手拍青瓜雲耳、街頭燒賣、日式番薯仔🥔手拍青瓜雲耳 麻辣爽口,燒賣還好,仲有炸雞翼,肉嫩多汁。蘿蔔牛腩、鴨血也很有特色。肉類

湯底方面,鴛鴦鍋可以多一個選擇,有辣有唔辣:

滿堂紅極品麻辣鍋

滋補紅棗椰子雞鍋

小食

肉類
美國特選牛板腱、美國安格斯封門柳、美國頂級PRIME牛板肉,各有特色。大理石紋賣相漂亮,油脂分布均勻,新鮮有光澤,牛味重,特別有油香,口感軟腍,喜歡的可以再encore。還有羊肉卷,肥瘦適中。

海鮮
當中海鮮也不能錯過,有很多款式選擇,最推介松露手打牛肉滑、韓國濟州蠔、蟹籽手打墨魚滑、蟹籽手打蝦滑、生猛海蝦、鮮甜靚蜆、靚靚花膠、白鱔片。全港海鮮都新鮮鮮甜,彈性有鮮美,花膠滋潤又很軟滑,令湯底更加精華。

還有很多出色的火鍋配料,野生竹笙、台式鴨血、手工粟米水餃、8吋蟹棒、鮮蝦雲吞、手打牛肉丸、手打蝦丸;我唔知有冇睇錯,振興牛丸,超級正,大埔名物,好食!睇得出餐廳不惜工本,高質素有品味。

最後食埋豐富甜品,雪糕香甜軟滑,很完美的一餐極品靚鍋。

極品靚鍋 (荃灣)
📍荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心6樓
$248 (Dinner)
  • 美國PRIME封門柳
  • 大阪牛乳雪糕