2022-06-15 486 views
北角早排開左個集合幾間小店嘅外賣自取點 佢有個中央廚房集合唔同餐廳 食客先向個別食店落單 再喺中央廚房外面自取😆形式幾新穎🐻率先試左呢間專賣石磨手刮腸粉嘅耘—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-腸粉即叫即製 非常熱辣辣♨️要讚嘅係腸粉皮真係好薄透~晶瑩剔透😀望到哂內餡有咩食落夠滑捋捋 完全唔黏口唔痴底 亦有米香🤭自家製醬油有點驚艷😮睇返店家簡介~原來係經過肉汁烹煮🥩質地比較稀&輕身 食落有淡淡鹹香 唔似一般豉油咁稠身咁濃味 所以仲食到腸粉本身嘅米漿香味💟豬肉腸粉+粟米粒食落似免治豬肉 肉質滑嫩 配上同樣滑溜嘅外皮 一放入口就直滑喉嚨😯加配嘅粟米粒份量好慷慨~粒粒都脹卜卜 加添一點鮮甜🌽💟蜜汁叉燒腸粉+生菜絲呢款望落雖然無咁靚仔🤭但餡料同樣好足叉燒切成粒狀 唔會太肥 配上大量生菜絲口感更清新🥬—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-🌯粢飯意外發現仲有粢飯 ☺️味道都不錯啊糯米唔會手太硬太乾🌤早餐食都唔覺得難消化不過無趁熱食🙁所以唔知舊油炸鬼本身脆唔脆但係食落都唔錯 唔會有千年老油嗰種油溢味🤣而且肉鬆幾香 仲好夠份量 🥛微糖豆漿(熱)完全唔甜 飲落好滑又好重豆香~推薦熱飲😌飲完好舒服啊—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-整體覺得幾抵食
北角早排開左個集合幾間小店嘅外賣自取點

🌯粢飯
意外發現仲有粢飯 ☺️味道都不錯啊
糯米唔會手太硬太乾🌤早餐食都唔覺得難消化
不過無趁熱食🙁所以唔知舊油炸鬼本身脆唔脆

🥛微糖豆漿(熱)
完全唔甜 飲落好滑又好重豆香~推薦熱飲😌飲完好舒服啊

整體覺得幾抵食🙌🏻
手工腸粉有水準👍🏼製作都幾講究 特別係秘製醬油🧂好加分!
同埋可以預早Whatsapp落單 一去到就拎得 夠哂方便🤭
佢喺 #中環 都有分店 港島區朋友可以試下🥰