2019-08-24
呢日喺中環食完晚餐,但晚餐間餐廳嘅甜品竟然一樣都唔啱😧,所以要再搵甜品食,但喺中環真係無咩幾多甜品選擇,一係窩夫一係就雪糕,再唔係就要過西營盤或銅鑼灣果邊。尋尋覓覓,醒起不如喺openrice直接search甜品,由於我係提拉米蘇嘅粉絲,所以用佢嚟搜尋就俾我哋搵到下站去邊喇😛。置地就經過得多,但真係好少入嚟食嘢🙈,我哋有清晰目標嚟到CIAK就係食甜品,所以佢比咗籃麵包🥖我哋都不了哈哈。入到去先發現原來餐廳好大,環境幾好,有好多大檯好啱一大班人聚會,不過就比較應聲同嘈。睇完menu後,我哋決定要Semifreddo($100)同Tiramisu($140),其實有好多其他嘢都想食👉🏻👈🏻。首先嚟嘅係Semifreddo,其實即係乜嚟嘅呢🤔,我哋google完都唔係好知,見幾特別先叫佢嚟試下。原來個字意大利文指半冷凍狀態...(冰糕?),但見啲材料係正常大路嘢嚟嘅(wild berries, apricot emulsion(主角) & raspberry sorbetto)。到上碟喇,嘩好靚啊😍,即刻覺得果然係十分錢十分貨哈哈。中間半圓形果球就係個主角,外層有啲焦糖燒咗脆脆嘅感覺,口感似
首先嚟嘅係Semifreddo,其實即係乜嚟嘅呢🤔,我哋google完都唔係好知,見幾特別先叫佢嚟試下。原來個字意大利文指半冷凍狀態...(冰糕?),但見啲材料係正常大路嘢嚟嘅(wild berries, apricot emulsion(主角) & raspberry sorbetto)。到上碟喇,嘩好靚啊😍,即刻覺得果然係十分錢十分貨哈哈。中間半圓形果球就係個主角,外層有啲焦糖燒咗脆脆嘅感覺,口感似燉蛋同mousse中間,但唔係燉蛋嚟因為無蛋味,而係淡淡杏霜嘅味道,唔會好甜,好好味好正😋😋😋❗️中間會混合咗啲紅莓藍莓,有唔同口感,但我覺得放返出碟可能仲好。而個🍓紅莓雪葩放埋一齊都好夾好清新,本身驚好酸但唔會。上面就有啲糖膠,而下低就係🍫朱古力餅碎,而橙色嘅伴碟就真係有橙味😂。一個甜品有咁多唔同元素得嚟又毫無違和感,又特別又靚又好食,💯💯💯滿分推介。
另一甜品就係Tiramisu,材料有lady finger sponge, coffee jelly & coffee icecream☕️。呢個造型都靚啊,但就係行沉色路線哈哈。裝住Tiramisu個杯勁肥勁大個勁深👍🏻,上面有啲圓形脆粒點綴,又帶嚟啲唔同口感。呢到食到嘅同出面最大嘅分別係有coffee jelly,估唔到加咗啲啫喱落去又幾正,多一層滑滑的。至於個味道係好味嘅,隻芝士無欺場,又滑又香;可惜嘅係我始終鍾意酒味濃啲嘅tiramisu,而呢到嘅就無咩酒味。但都無問題啦,到到有唔同特色嘛,而呢個甜品另一特色係佢個咖啡雪糕,唔係特別好味,而係特別苦😳😳😳😳😳😂。雪糕直頭有espresso咁濃,第一啖真係係完全估唔到,建議食咗啖tiramisu先食雪糕會好啲,如果唔係會太苦食唔到味😂,不過飲返啖水就解決到👍🏻。
總括嚟講,我除咗用高質同特別嚟形容啲甜品之外,都無咩其他形容詞更加貼切😍。雖然以甜品嚟講真係幾貴下,最平都要$100,而且仲要加一,但佢嘅質素絕對對得住個價錢😋,所以間唔中或者過時過節食下都ok嘅,有機會都會嚟試埋佢嘅咸食🤤。