2015-09-12 424 views
上星期同班friend遊走旺角,無意中見到有間舖新開張,原來係食台灣嘢。門面幾吸引,見入面都坐咗唔小人,大家都有興趣入去試下!發覺間舖玩懷舊style,由門面招牌到店內裝修擺設都充滿老台灣風味,幾特別!可見店主的誠意和心思!座位都算闊落,坐得舒適!最鍾意佢嗰幅掛滿台灣景點照片牆,我同D friend逐張睇,勾起一幕幕旅遊回憶!見個餐牌都幾多款式,選擇困難症又發作! 好彩我哋人多,可以試多幾款!先來個黃金脆薯(梅子粉),喂!正喎!外脆內軟,黃薯夠清甜,外面灑上梅子粉,微微帶點甜酸,好醒胃!最重要炸完都唔油膩,夠乾身!再嚟酥炸花枝丸,都好得!食得出唔係一般街買到的袋裝花枝丸,係好似喺台灣街頭食到嗰d咁㗎!夠香口,令人食唔停口!跟住就係木魚炸豆腐,個醬汁好正好惹味!配埋面頭d木魚片一齊食,好夾!唯一缺點係太大舊,我哋好難分嚟食,夾到爛晒。如果事先一分為四會更好!見個豆腐咁正,試埋另一款魚酥皮蛋豆腐。原來魚酥即係木魚碎,呢款味道比較清淡,可以清清味蕾。食完小食,當然要食主菜。我揀咗招牌牛肉麵,湯底幾好,我食到有藥材味,不過只係好少啫,唔會好搶。最重要d牛肉煮得夠淋,唔鞋口。朋友食肉燥飯同鹽酥雞

朋友食肉燥飯同鹽酥雞飯都話幾好,不過我就無影喇!

順帶一提d台式飲品都ok,唔會係好假的糖水味,應該真係用茶沖。價錢我覺得都幾抵,平過齋企外賣店,仲有得舒舒服服咁坐低!無搞錯的話,跟飯仲好似只係加$10左右添!

整體都幾有台灣風味,啱晒鍾意去台灣食小食嘅人!我都會再嚟試埋其他小食同粉麵飯!
招牌牛肉麵
魚酥皮蛋豆腐
黃金脆薯(梅子粉)
木魚炸豆腐
酥炸花枝丸
招牌牛肉麵
魚酥皮蛋豆腐
黃金脆薯(梅子粉)
木魚炸豆腐
酥炸花枝丸