今日在九龍城一家意大利餐廳「Pavia」品嘗了一頓美味的正宗意大利風味的晚餐,這𥚃已開業十多年,主廚兼老闆更擁有三十多年烹調意大利菜的經驗,廚藝精湛,食物質素非常有保証,食材花盡心思,好多細心位,例如餐前芝麻包即烘得熱辣辣又香脆,加上一大件凍牛油,好味得我要再encore,所以非常值得來品嘗👍🏻🥖▪️餐前麵包、芝麻包和蒜蓉多士麵包也令我非常驚喜,上述介紹已經提及烘脆咗嘅芝麻包配凍牛油,就是簡單的美味,另一款蒜蓉多士也是新鮮蒜蓉加牛油即烘,點會唔好食🫕▪️周打魚湯即叫即做,香濃又Creamy嘅忌廉湯,加上滿滿材料嘅魚肉,魚肉亦花心思煎過,一點腥味都冇,而且好夠味,只需加少少胡椒粉增添風味🥗▪️煙燻法國BB鱔沙律 這個前菜是必食推介,煙燻BB鱔第一次食,味道鹹香而且肉質煙靭,估唔到咁好味,配上新鮮芒果、蕃茄、黃椒、青瓜和新鮮沙律菜,醬汁味道甜香,味道清新胃口瞬間大開🍝▪️香辣蜆肉扁意粉意粉用炒嘅方法烹調,炒得香口、乾身又彈牙,味道香香辣辣,配上蜆肉、紅椒和芫荽,整個味道非常惹味,好喜歡🥩▪️燒美國頂級西冷肉眼牛扒牛扒更加出色,肉眼肥美中間部份帶少少肥膏,燒得外層焦香,中間部份五成熟仍呈帶點粉嫩狀態,

🥖▪️餐前麵包、芝麻包和蒜蓉多士

🫕▪️周打魚湯

🥗▪️煙燻法國BB鱔沙律

🍝▪️香辣蜆肉扁意粉

🥩▪️燒美國頂級西冷肉眼牛扒
牛扒更加出色,肉眼肥美中間部份帶少少肥膏,燒得外層焦香,中間部份五成熟仍呈帶點粉嫩狀態,肉質外脆內軟腍,而且肉味香濃,師傅已經調味,其實唔需要點任何醬汁已經好好食,當然亦可沾上岩鹽或者芥辣增添風味,伴菜嘅自家製薯蓉,香滑無比入口cream充滿牛油忌廉香,好美味,亦有蔬菜秋葵中和油膩感,配搭得非常之好

🍮▪️Crème Brûlée
甜品也是自家製作、面層焦糖燒得焦脆,配上
香滑無比嘅燉蛋,充滿蛋香而且唔太甜,比好多高級餐廳做得更出色

🍯▪️Tiramisu
意大利餐廳點可以唔食經典原味的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味

• 焦糖燉蛋
  • 燒美國頂級西冷牛扒