2017-07-27
還有兩天才是小妹生日, 但兩老竟然在我的正日有約, 唔得閒同我慶祝。吓! 上年已留下我去了旅行, 今年又話有約, 他們不錫我呀, 嗚嗚嗚….不過, 也俾我成功約到提早兩天慶祝, 仲要由老爸做老闆, Yeah! 既然他咁大方, 當然什麼也不用考慮, 只選一間自己想去的餐廳吧!其實中西日韓泰等…不同的菜式我都喜歡, 不過生日飯還是首選西式, 仲覺得有情調, 又有氣氛, 加理甜品上的生日字句, 最岩慶祝生日, 所以今晚揀了這間裝潢具格調兼滿有氣氛的比利時餐廳來慶祝, 還特意要求兩老穿靚一點來襯托, 哈!餐廳門面高貴典雅, 挺有氣派, 採用大型的落地玻璃門窗, 可讓途人稍稍看到內裏環境。推門而入, 燈光柔和, 播放着經典的英文歌, 蠻有情調。採用歐陸式的吊燈和吊扇, 還有彩繪的玻璃窗、一簾一簾的墨綠色的落地布簾、多排巨大的木酒櫃等等, 設計充滿歐陸色彩, 好有feel。大廳一邊設有酒吧枱, 一邊則設有面向街景的單人高枱, 而中央便放了多張四至六人的長木枱, 枱與枱之間較密, 大家都要坐得親密一點, 不過勝在樓底高, 空間感十足, 所以坐得舒適自在。每枱均放有一箱調味料, 款式眾多, 任君選擇,
**********************
細閱餐紙上所列食材, 足足有十二種, 配起來色彩豐富, 未吃已令人胃吃大開。分別有藜麥、野米、瑞士甜菜、玉米、車厘茄、紅菜頭、西蘭花、法邊豆、甘荀、葡萄乾、牛油果 和莞茜, 眾食材切成小粒, 口感非常豐富, 亦很飽肚, 配上酸咪咪的油醋汁 和甜美的紅菜頭汁, 清新怡人, 健康有益。 又厚又大的三文魚 周邊煎至帶點焦色, 魚皮同樣金黃。把其切開, 魚肉呈粉橙紅, 肉質紮實而不散爛, 內存肉汁兼滿有鮮香, 而最吸引我當然是香脆鹹香的魚皮, 正!
**********************
今晚所揀的餐廳環境舒適, 亦有情調, 而菜式有我愛的魚, 又有我喜歡的海鮮, 還有我每餐都不能少的多種蔬菜, 不止呀! 仲有我越來越喜歡的窩夫作為生日 “蛋糕” , 給了我一頓滿足的生日飯, 一個開心的2017年生日, 新一年的好開始。