上網有人介紹冷糕,睇完好想試下,潮州的特色小吃買少見少,剛好經過呢間南國小喫有得食😆除左冷糕系列,佢仲有賣豆花、碗仔翅、生菜魚肉、芋圓等除左有傳統冷糕,仲有不少新口味,三重朱古力、花生醬、肉鬆味等,價錢$19-$26一份,都唔平滿滿肉鬆冷糕 $26點完後店員就即整,係平底鑊上加上蛋漿焗熟,等左約5分鐘就有得食,聞落好似雞蛋仔,口感有點似格仔餅,外皮脆,入面軟綿綿😋肉鬆份量都不少,但加入沙律醬我就覺得有點格格不入,有點又鹹又甜既感覺🤨而食既時候都要小心餡料散開滿地,整體價錢上比較貴,我會想食返傳統味或者格仔餅就算🙈

滿滿肉鬆冷糕 $26

2021-12-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)