2023-05-11
今日朋友帶我去食湘菜,係小街入面,無人帶真心唔會搵到。一入店鋪,鋪面唔算好大,光線偏橙色調,有温暖居家的感覺,枱凳十都係簡簡單單,以樸實為主。剛坐低就送上兩個小食,炸花生和海帶絲。炸花生十分香脆,再溝埋鹽、砂糖,甜甜地咸咸地,食唔停口。海帶絲就少少辣又爽口,開胃。罈子豬手 - 首先會被輕微的醋香所吸引,醋香開胃而不會讓人感到刺鼻,加入少少辣味令人食指大動。另外豬手的肉質與醬汁完美結合,煮既時間足夠,入口即化的骨膠原令滿足。茄子角豆 - 揀左個比較少見既蔬菜,廚師用豬腩肉炒香去,已經好惹味,茄子再吸收晒精華,夾埋角豆一齊食好有口感,重有長青椒帶少少辣,濃味得黎又好好食。奶香卷⭐️誠意推介,食湘菜必須配主食,所以奶香卷係必須點,近似饅頭,但廚師將麵團拉到一絲絲,再捲成一個球體去蒸,小店蒸得特別柔軟細膩,又有小小奶香,配餸食一流👍🏻而且小店所有食物都熱辣辣上枱,影相時都感受到其熱煙。今次朋友無介紹錯,可以試到正宗湖南菜。